Versace hledá investora, chce mu prodat až pětinu firmy

Móda

Móda Zdroj: ctk

Italský módní dům Versace plánuje do poloviny října vytvořit užší seznam zájemců o koupi minoritního podílu ve firmě. Jméno nového partnera, který by měl vlastnit ve firmě podíl 15 až 20 procent, má být známé do konce letošního roku.

Plán na prodej části firmy oznámil generální ředitel společnosti Gian Giacomo Ferraris před představením nové módní kolekce firmy na jaro a léto 2014.

Versace je v současnosti jednou z mála luxusních firem v rodinném vlastnictví. Firma však plánuje masivní expanzi do zahraničí, včetně Asie, a hledá investora, který by jí v tom pomohl.

Reuters s odvoláním na informované zdroje minulý týden napsal, že firma, jejíž oděvy oblékají hvězdy jako Lady Gaga a Madonna, plánuje prodat až pětinový podíl. Dohoda by měla ohodnotit celou skupinu na 1,2 miliardy eur (31 miliard Kč).

Ferraris v sobotu na dotaz agentury Reuters potvrdil, že společnost chce prodat podíl 15 až 20 procent a dodal, že nového investora začala firma hledat zhruba před rokem. Do tří až pěti let by pak Versace mohl vstoupit na burzu.

Společnost Versace založil v roce 1978 módní návrhář Gianni Versace. Hlavním akcionářem firmy s podílem 50 procent je Allegra Versace, které tento podíl odkázal její strýc Gianni Versace. Její matka Donatella, která je i hlavní módní návrhářkou firmy, vlastní podíl 20 procent. Zbývající podíl vlastní Santo Versace, bratr Donatelly.

Hrubý provozní zisk firmy loni stoupl o 20 procent na 46 milionů eur. Příjmy se zvýšily rovněž o 20 procent na 408,7 milionu eur.