Větší kontrola informací. Rusko možná omezí zahraniční podíly v médiích

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Ruští zákonodárci navrhli omezit podíly zahraničních vlastníků v ruských médiích na 20 procent. Opatření má zmírnit vnější vlivy a ochránit "informační suverenitu" Ruska. Vyplývá to z návrhu příslušného zákona, na který se odvolává agentura Reuters.

Navrhovaná legislativa by upevnila kontrolu prezidenta Vladimira Putina nad ruskými médii. Ta nyní převážně podporují politiku Kremlu na Ukrajině a kritizují vládu v Kyjevě.

Ruská vláda nyní hovoří o „informační válce“, ve které je Moskva napadána západními reportážemi o ruských zbraních a vojácích posílaných na pomoc rebelům na východě Ukrajiny.

Zákon má chránit informační suverenitu Ruska, tvrdí Železňak

„Navrhovaný zákon stanoví strukturu vlastnictví médií,“ uvedl místopředseda Státní dumy Sergej Železňak. „Jeho cílem je především zajistit informační suverenitu Ruska a omezit zahraniční vliv na události v zemi, která se stala terčem informační války,“ dodal.

Nový zákon by v případě schválení vstoupil v platnost až od ledna 2016. Majitelé podílů v médiích by navíc měli čas do února 2017, aby splnili jeho podmínky.

V ruských televizích zahraniční firmy příliš nefigurují

Ruský mediální sektor přilákal například německou společnost Axel Springer či americkou firmu Hearst Media, které nyní působí na ruském trhu s časopisy. Zahraniční podniky ale mají pouze malý vliv v ruském televizním sektoru, který je pro Rusy hlavním zdrojem zpráv.

Analytička Anastasia Obuchová ze společnosti VTB Capital Research upozorňuje, že zahraniční vlastnictví je v ruském mediálním sektoru celkově nízké a pouze málo zahraničních podniků má v ruských médiích více než 20procentní podíly.

Podle některých novinářů teď Putin posiluje kontrolu nad tištěnými a internetovými médii, ve kterých zůstávají poslední stopy odporu.