Většina Rusů chce návrat Sovětského svazu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Xabier Bengoetxea Erriondo, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Rusové ani po 23 letech nezapomněli na Sovětský svaz. Naopak, většina populace nemůže nástupnickému Rusku přijít na jméno a nostalgicky vzpomíná na staré dobré časy. Svědčí o tom data americké sociologické agentury Pew Research Center, podle níž 55 procent dospělých považuje rozpad SSSR za velkou chybu, terminologií průzkumu dokonce za „velké neštěstí.“

Ve srovnání s rokem 2011, kdy agentura svým respondentům položila stejnou otázku, touha po starých pořádcích dokonce vzrostla. Před třemi lety totiž bědovalo nad zánikem Svazu „jen“ 50 procent obyvatel. Dlouhodobý průměr výsledků nicméně nahrává teorii, že postoj Rusů ke své někdejší vlasti se příliš nemění. Z poslední dekády průzkumů Pew Research vyplývá, že SSSR oplakává 54 procent populace.

Naopak těch, pro které je Sovětský svaz vzpomínkou, jíž je třeba vytěsnit, je podle agentury jen 11 procent. Další zhruba čtvrtina respondentů pak uvedla, že poměry v Rusku jim vyhovují o něco více než v rámci sovětského impéria. Konečně 8 procent dospělých jednoduše neví, co si o SSSR myslet.

Rusku příliš nefandí ani nové generace. Mezi mladými do 30 let fandí Sovětskému svazu čtyři z deseti obyvatel. Po Svazu tak touží i kolem pěti milionů Rusů, kteří sovětský systém vůbec nezažili. Sovětský svaz oficiálně přestal existovat 31. prosince 1991, kdy byla ze stožáru Kremlu symbolicky stažena vlajka SSSR a nahrazena vlajkou Ruska.