Většina zemí EU odmítá transfery peněz od bohatších států

eurobankovky, ilustrační foto

eurobankovky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Vlajka EU
Budova Evropské komise
ČR, finance, ekonomika, euro, fondy, EU
4
Fotogalerie

Zástupci 16 z 28 zemí Evropské unie ve společné deklaraci vyzvali, aby ve víceletém finančním rámci na roky 2021 až 2027 neklesl objem peněz určených na kohezní politiku pod úroveň současného rámce. Evropská komise přitom navrhla pokles o deset procent. 

Členové skupiny Přátel koheze, kterou tvoří zejména země z východní části EU, v deklaraci po pražském summitu také vyzvali k odstranění všech rozpočtových rabatů a k tomu, aby členské státy mohly flexibilněji nakládat s penězi z evropských fondů.

Skupina ve společné deklaraci, kterou zveřejnil na svých internetových stránkách úřad vlády, označila politiku soudržnosti za klíčový investiční nástroj EU. Politika podle nich výrazně přispěla ke sbližování životní úrovně v členských státech i k fungování vnitřního trhu. Skupina vyjádřila přesvědčení, že kohezní politiku lze využít i k řešení nových výzev, jako jsou změna klimatu nebo transformace průmyslu.

Pod deklaraci se podepsali zástupci 13 zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, a Španělska, Portugalska a Řecka.