Vězněná Tymošenková byla převezena do nemocnice

Julia Tymošenková

Julia Tymošenková Zdroj: ctk

Vězněná ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková byla dnes ráno převezena z věznice do civilní nemocnice v Charkově. Má tam pod vedením německého lékaře podstoupit léčbu kvůli vyhřezlé ploténce a postupně také ukončit hladovku. Oznámily to agentury Reuters a AFP s odvoláním na svědky. Převoz Tymošenkové do ústřední charkovské nemocnice potvrdily agentuře ITAR-TASS zdroje z opozičního Bloku Julije Tymošenkové, v jehož čele expremiérka stojí.

Tymošenková se označuje za oběť msty svého rivala, prezidenta Viktora Janukoviče. Od 20. dubna drží hladovku na protest proti údajnému špatnému zacházení ve vězení.

Tymošenková si odpykává trest sedmi let vězení, který dostala poté, co soud dospěl k závěru, že ve vysoké funkci uzavřela pro Ukrajinu nevýhodnou smlouvu o dodávkách ruského plynu. Případ vzbudil mimořádnou pozornost na Ukrajině i v zahraničí, odkud se ze západních zemí ozývá kritika, že expremiérku pronásledují její političtí oponenti.

Podle svědků citovaných Reuters byla Tymošenková přivezena k postrannímu vchodu do nemocnice v ambulanci jedoucí v konvoji několika policejních vozů. Do budovy byla přemístěna na nosítkách koridorem nemocničního personálu, který ji zcela skryl zrakům novinářů a přihlížejících lidí. Hlouček jejích stoupenců skandoval Svobodu pro Julii!

V úterý Ukrajina odložila středoevropský summit, který se měl koncem týdne konat v Jaltě, poté co se ho rozhodla bojkotovat zhruba polovina šéfů států a vlád účastnických zemí. Někteří státníci své rozhodnutí nepřijet otevřeně zdůvodnili represemi vůči Tymošenkové.

Vůdce nové strany Ukrajinská demokratická aliance za reformy (Udar) Vitalij Kličko dnes na webu ukrajinského listu Segodňa označil odklad summitu za „imageovou katastrofu“ současné ukrajinské vlády. Ukrajina se podle něj ocitla pouhý krůček od mezinárodní izolace.

Kličko soudí, že diplomatické prohlášení o odkladu summitu ve skutečnosti znamená zrušení tohoto vrcholného setkání na Ukrajině. Ukrajinská vláda podle tohoto politika očividně nehodlá měnit situaci, reagovat na výzvy evropských partnerů Kyjeva o nutnosti respektovat lidská práva a svobody. Celá země se tak dnes stává rukojmím chybné politiky vedení, zdůraznil Kličko.

Řada západoevropských představitelů hodlá kvůli věznění Tymošenkové bojkotovat ukrajinskou část evropského fotbalového šampionátu, který začíná příští měsíc a jehož společnými pořadateli jsou Ukrajinci a Poláci. Kyjev chce takové izolaci předejít a nynější „lékařské manévry“ kolem Tymošenkové jsou považovány za přípravu jejího převozu k léčení do zahraničí, pokud možno ještě před zahájením fotbalového mistrovství.