Vítězství rastafariánů: Jamajka chystá částečnou legalizaci marihuany

Kuřáci marihuany na Jamaice mají důvod na radost

Kuřáci marihuany na Jamaice mají důvod na radost Zdroj: CC BY 2.0/Flickr

Jamajská vláda chce letos částečně legalizovat užívání a distribuci marihuany. Tento týden to oznámil ministr spravedlnosti karibského ostrovního státu, kde je tato lehká konopná droga tradičně používána pro spirituální a lékařské účely. Parlament by o legalizaci marihuany měl hlasovat v září.

Ministr Mark Golding uvedl, že legální by mělo být držení až 57 gramů drogy známé na ostrově pod názvem gandža, který se díky popularitě náboženství rastafariánů, k němuž se hlásí desetitisíce obyvatel téměř třímilionové země, rozšířil do celého světa.

Právě ohled na duchovní rozměr užívání marihuany byl pro vládu jedním z podnětů k chystané legalizaci: povoleno bude její držení a konzumace z náboženských, léčebných a vědeckých důvodů. „Chtěl bych zdůraznit, že navrhované změny zákona nemají za cíl propagovat nebo posvětit užívání gandži pro rekreační účely,“ varoval Golding. „Záměrem je umožnit uvolněnější přístup směrem k držení menšího množství,“ dodal.

Náboženský rituál

Podle BBC je vládní krok vítězstvím rastafariánů, jejichž náboženství se na ostrově začalo šířit ve 30. letech jako kombinace křesťanství, judaismu a animistických kultů. Podle jeho základní teze jsou černošští obyvatelé, jejichž předci byli na Jamajku zavlečeni jako otroci z Afriky, přímými potomky biblického krále Šalamouna; požívání marihuany považují rastafariáni za náboženský rituál.

Na legalizaci drogy však tlačila i řada dalších obyvatel země, neboť podle nich může rozvoj marihuanového obchodu pomoci jamajské ekonomice, kterou trápí pomalý růst a velká nezaměstnanost. Kampaně za legalizaci vedené místními farmáři i předními politiky zesílily v posledním roce poté, co marihuanu zcela či a Washington.