Vláda premiéra Tsiprase získala v řeckém parlamentu důvěru

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk/ap

Řecký parlament vyslovil důvěru vládě staronového premiéra Alexise Tsiprase. Všech 155 poslanců vládní koalice stran Syriza a Nezávislí Řekové kabinet podpořilo. Proti se vyslovilo 144 z 300 zákonodárců, jeden byl nepřítomen.

Vládu Tsipras sestavil po zářijových předčasných volbách. Kromě jeho levicového hnutí Syriza se jí opět účastní také nacionalisté, jejichž předseda Panos Kammenos se vrátil do čela ministerstva obrany. Svůj post z první Tsiprasovi vlády si podržel i šéf diplomacie Nikos Kotzias.

Ministrem financí je opět Euklidis Tsakalotos, který se podílel na přípravě nové finanční dohody s mezinárodními věřiteli. Rezort hospodářství povede za hnutí Syriza znovu Jorgos Statchakis.

Už v pondělí představil Tsipras parlamentu program své vlády. Pokud se má krizí zasažená země vrátit k růstu a získat přístup na finanční trhy, je podle něj nezbytné oddlužení. Premiér rovněž předestřel plán na restrukturalizaci řeckého dluhu. Jednou z priorit jeho vlády prý bude také řešení uprchlické krize, která dosáhla celoevropských rozměrů a v rámci níž do Řecka z Blízkého východu míří desetitisíce imigrantů.