Vláda vyzvala Brity, ať kupují benzín. Na pumpách je chaos.

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Britská vláda má plno práce s tím, aby vysvětlila svoje rady týkající se plánované stávky řidičů benzínových cisteren. Poté, co její představitelé lidem poradili, aby si udělali zásoby paliva, vypukla na mnohých místech panika.

Ministr pro energetiku Ed Davey nyní doporučení upřesňuje - lidé prý mají tankovat plné nádrže nebo doplnit jejich obsah, pokud klesne na polovinu.

Zmatek u benzínových pump klidní v Británii policieZmatek u benzínových pump klidní v Británii policie | Reuters

Devět z deseti čerpacích stanic zásobují dva tisíce řidičů sdružených v odborech Unite. Svaz hrozí stávkou kvůli pracovním podmínkám a platům. Přestože termín případné akce ještě vůbec není známý, britští řidiči na některých místech oblehli benzínové stanice, někde palivo začalo docházet.

“Fronty se tvoří celý den, nikdy jsem nic takového neviděl. Lidé se skutečně bojí, že benzín nebude. Prodáváme kolem 500 litrů každou půlhodinu, normálně míň než sto,” citoval The Guardian jednoho čerpadláře. Policie včera dokonce několik pump uzavřela poté, co se u nich tvořily více než kilometrové kolony. Uvedla, že ohrožují provoz na silnicích a vyzvala řidiče, aby nepanikařili.

„Lidé si tankují nejen do nádrží, ale také do kanystrů,“ citoval internetový portál The Telegraph jednoho z čekajících řidičů. Původní radu náměstka ministra pro úřad vlády Francise Mauda, aby si Britové udělali rezervy, přitom vláda odvolala. Hasiči totiž upozornili na to, že je to nebezpečné. Zákon navíc umožňuje doma skladovat jen deset litrů benzínu. Do vlády se kvůli podobným výrokům opřeli opoziční labouristé. Lídr strany Ed Miliband ji vyzval, aby se za chaos omluvila.