Vojenský Airbus se zřítil během testovacího letu, čtyři mrtví

Trosky španělského Airbusu A400M, který se zřítil po startu z letiště v Seville

Trosky španělského Airbusu A400M, který se zřítil po startu z letiště v Seville Zdroj: profimedia.cz

Na jihu Španělska se zřítilo vojenské transportní letadlo Airbus A400M. Stroj, který právě procházel letovými zkouškami před předáním zákazníkovi, se zřítil krátce po startu z letiště v Seville. Jde o první nehodu tohoto typu s oběťmi na životech.

Zcela nový letoun se zřítil zhruba kilometr a půl od letiště v Seville. Na palubě bylo šest lidí, všichni byli španělskými zaměstnanci Airbusu. Čtyři lidé při nehodě zemřeli, další dva byli převezeni do nemocnice s těžkými zraněními.

Podle španělské televize TVE piloti ihned po startu kontaktovali řídící věž a oznámili, že jejich letadlo má potíže. Následně se pokusili o nouzové přistání, nedokázali se ale vyhnout sloupu elektrického vedení.

Jak uvedl Airbus, zřícený letoun měl pořadové číslo MSN23, který mělo dostat turecké letectvo. Letadlo bylo na jednom ze svých prvních letů.

Letiště v Seville bylo uzavřeno, protože letištní hasiči se zapojili po boje s požárem trosek letounu, potvrdil správce španělských letišť Aena. Lety do Sevilly jsou odkláněny do Malagy a Jerezu.

V Seville vyráběný Airbus A400M je největším vrtulovým vojenským dopravním letadlem současnosti. Letoun vyvíjený především pro španělskou, belgickou, britskou, francouzskou, lucemburskou ,německou a tureckou armádu, poprvé vzlétl v roce 2009. První letadlo odebrala francouzská armáda předloni, tři roky po původně plánovaném termínu. Jde o největší společný evropský obranný projekt.

Airbus A400MAirbus A400M | I Wish I Was Flying, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)