Volba šéfa Evropského parlamentu bude italským soubojem

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: (CC BY-NC 2.0): Mathrong vic Flickr

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker promluvil před europoslanci o stavu Evropské unie.
Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se vítá se šéfkou evropské diplomacie Federicou Mogherini.
Martin Schulz
Martin Schulz
Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker promluvil před europoslanci o stavu Evropské unie.
7
Fotogalerie

Na začátku příštího roku čeká Evropský parlament volba nového předsedy. Staré dohody neplatí, obě hlavní strany chystají své vlastní kandidáty - a oba italské národnosti.

Po evropských volbách v roce 2014 byl zvolen předsedou Evropského parlamentu socialista Martin Schulz. Na jeho volbě se dohodly obě největší strany – středopravicová Evropská lidová strana (EPP) a evropští socialisté. Socialista měl stát v čele parlamentu po celou první polovinu funkčního období, poté mě měl být nahrazen lidovcem.

Dosavadní předseda Martin Schulz znovu kandidovat nebude, socialisté dohodu z roku 2014 ale nedodrží. Do nejvyšší funkce v europarlamentu nominují vlastního kandidáta, šéfa frakce Gianniho Pitellu.

Lidovci nedodržení dohody kritizují, předsednické funkce se ale nevzdávají. Kandidátem EPP bude Antonio Tajani, někdejší mluvčí kontroverzního italského premiéra Silvia Berlusconiho. Tajani v europarlamentu reprezentuje italskou pravicovou stranu Forza Italia. Evropský parlament tedy čeká italský souboj.

Ani jedna z dvojice nejsilnějších frakcí ale dostatek hlasů k prosazení vlastního kandidáta nemá, budou se muset ucházet o hlasy menších frakcí. Jazýčkem na vahách se mohou stát evropští liberálové z ALDE. Jejich šéf Guy Verhovstadt se ke své možné kandidatuře dosud nevyjádřil.

Tajani jde pro podporu své kandidatury ještě dál, požádal o ni své krajany z Hnutí pěti hvězd. Pro některé evropské politiky je toto populistické hnutí příliš kontroverzní, vždyť patří do euroskeptické frakce EFDD, ve které působí i Marine Le Pen. Členové největší italské opoziční strany zřejmě v prvním kole volby podpoří svého kandidáta Piernicolu Pediciniho, ve druhém kole by se ale mohli přiklonit k Tajanimu.

Vše o Evropské unii čtěte zde >>>