Evropští socialisté nepodpoří kandidáta lidovců, Pospíšil jejich jednání odmítá

Europarlament

Europarlament Zdroj: CTK/Moravec Jakub

Martin Schulz
Martin Schulz
řecký premiér Alexis Tsipras v europarlamentu
Marine Le Penová
5
Fotogalerie

Lídr evropských socialistů Gianni Pitella odmítl spolupráci s Evropskou lidovou stranou. V čele parlamentu bude chtít vystřídat Schulze.

Evropská lidová strana (EPP) je nejsilnější stranou v Evropském parlamentu, k prosazování svého programu ale potřebuje dalšího spojence. Tím byli po více než deset let evropští socialisté, to se ale po dnešku může změnit.

Evropští lidovci i socialisté spolupracovali v současném volebním období bez větších problémů. Šéf EPP Manfred Weber nabídl další spolupráci v dopise adresovaném lídrovi Strany evropských socialistů Giannimu Pitellovi a všem dalším poslancům frakce. Předpokládalo se, že socialistu Schulze, který na začátku příštího roku jako předseda europarlamentu skončí, vystřídá právě lidovec.

 

Pittela ale chce kandidovat na nejvyšší post v Evropském parlamentu sám, čímž pravo-levou velkou koalici rozdělí. Podle Webera tím otevře dveře euroskeptikům, které ve Štrasburku reprezentuje předsedkyně Národní fronty Marine Le Pen.

Europoslanec Jiří Pospíšil, který zasedá ve frakci EPP, jednání socialistů odmítá.„Lidovci a socialisté uzavřeli dohodu. Pravicoví poslanci volili pana Schulze s tím, že to bude na dva roky. Teď, když má přijít do čela parlamentu zástupce lidovců, dohodu porušili. Socialisté dodržují dohody pouze, když je to pro ně výhodné. Pokud uzavřete dohodu, měli byste ji dodržet, to je i můj osobní postoj.“ Komentuje vyjádření šéfa socialistů. „V Evropském parlamentu jsou zástupci více než dvou set národních stran. Pokud nebudou platit dohody a pravidla, nemůže parlament fungovat,“ dodává.

Další evropské frakce oznámí své kandidáty v následujících dnech.