Volby na Ukrajině s odstupem vyhraje komik Zelenskyj, ukázal průzkum

Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj Zdroj: Reuters

Petro Porošenko
Petro Porošenko
Petro Porošenko
4
Fotogalerie

Vítěz prvního kola ukrajinských prezidentských voleb Volodymyr Zelenskyj si před druhým volebním kolem udržuje značný náskok před obhajujícím prezidentem Petrem Porošenkem. Vyplývá to z průzkumu ukrajinského Razumkovova centra, o němž dnes informují kyjevská média. Předpokládaný volební zisk baviče Zelenského je oproti Porošenkově víc než dvojnásobný.

Pro Zelenského, který vyhrál první kolo voleb se ziskem 30 procent hlasů, bude ve druhém kole 21. dubna hlasovat 49,3 procenta voličů, vyplývá z průzkumu. Pro Porošenka, který v prvním kole obsadil druhé místo s 16 procenty hlasů, bude ve druhém kole hlasovat 20,6 procenta voličů. Zhruba pětina Ukrajinců se pro svého kandidáta dosud nerozhodla.

Na favorita voleb pasovali Zelenského i ukrajinští bookmakeři. Sázková kancelář PariMatch vypsala na Zelenského kurz 1,45 ku jedné, na Porošenka 3,5 ku jedné. Ještě před týdnem byl přitom kurz na Porošenka 2,9 ku jedné. Zhoršení jeho šancí dávají bookmakeři do souvislosti s údajně nepříliš úspěšně vedenou Porošenkovou volební kampaní.