Volby v Řecku nic nezměnily, k moci se vrátí Tsipras

Příznivci strany SYRIZA po oznámení prvních výsledků voleb

Příznivci strany SYRIZA po oznámení prvních výsledků voleb Zdroj: ctk/ap

Řečtí voliči v předčasných parlamentních volbách vrátili k moci levicovou stranu SYRIZA, přestože se její šéf Alexis Tsipras v létě v rozporu s původními sliby podrobil přísným podmínkám evropských věřitelů. SYRIZA po sečtení asi poloviny odevzdaných hlasů získala 35,5 procenta, mnohem více, než odhadovaly předvolební průzkumy. Konzervativní soupeř Nová demokracie (ND) už přiznal porážku. Tsiprasova strana vzkázala, že vytvoří staronovou vládu se stejným partnerem jako po předešlých volbách.

Zisk 35,5 procenta by Tsiprasově straně zajišťoval 145 ze 300 křesel v parlamentu, což by bylo jen o čtyři méně, než získala v lednových volbách. ND by se zhruba 28 procenty získaných hlasů měla jen 75 poslanců, uvedlo ministerstvo vnitra na své webové stránce. Vítězná strana získává bonus v podobě 50 mandátů navíc.

„Volební výsledek vypadá jasně, SYRIZA a pan Tsipras vítězí,“ uvedl podle tiskových agentur šéf ND Vangelis Meimarakis. „Gratuluji mu a vyzývám ho, aby vytvořil vládu,“ dodal.

„Před námi se otevírá cesta práce a velkého úsilí,“ napsal Tsipras na síti Twitter. Podle lidí z jeho strany Tsipras předpokládá, že by měl mít vládu vytvořenou do tří dnů. Za partnera si podle zdrojů vybere opět stranu Nezávislí Řekové. Ti už oznámili, že se s Tsiprasovou stranou opět spojí do koalice.

Mluvčí Tsiprasovy strany ujistila, že SYRIZA bude uskutečňovat podmínky červencové dohody s mezinárodními věřiteli, ale bude s nimi také dál tvrdě vyjednávat. „Toto je začátek bitvy,“ uvedla s odkazem na další jednání o podobě uskutečňování dohody.

Na třetím místě znovu končí neonacistický Zlatý úsvit se ziskem přes sedm procent. Socialistická strana PASOK získává 6,4 procenta a řečtí komunisté (KKE) mají 5,5 procenta.

Do parlamentu se podle průběžných výsledků dostanou ještě Nezávislí Řekové, kteří mají nyní asi 3,7 procenta hlasů. Dále by tam měla být centristická strana To Potami a Centristická unie. Lidová jednota, která se před volbami odštěpila od SYRIZY, zůstává těsně pod tříprocentní hranicí pro vstup do parlamentu.

Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co vyjednal podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Předčasné volby vypsal s tím, že potřebuje silný mandát, aby mohl realizovat přísná úsporná opatření, jejichž zavedení muselo Řecko slíbit výměnou za schválení záchranného programu. Díky němu by země měla během tří let dostat až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).

Člen Syrizy a bývalý ministr energetiky Panos Skurletis poukázal na to, že poprvé byla volebním vítězstvím odměněna strana, která sjednala dohodu o přísném úsporném programu. Jeho bývalý kolega na ministerstvu financí Euklidis Tsakalotos prohlásil, že Řecko nyní čeká relativní stabilita. „Nemohu říct, že to bude vláda na čtyři roky, mohu ale říct, že je velmi nepravděpodobné, že v příštích 12 měsících budou další volby“.

K urnám bylo pozváno na deset milionů oprávněných voličů. Agentura Alco odhadla, že více než 40 procent z nich ale zůstalo doma.