Volkswagen vyplatí v Británii 193 milionů liber kvůli aféře dieselgate

Logo koncernu Volkswagen

Logo koncernu Volkswagen Zdroj: profimedia.cz

Německá automobilka Volkswagen vyplatí v Británii kvůli urovnání skandálu kolem měření emisí, přezdívanému dieselgate, 193 milionů liber (5,6 miliardy korun). Peníze si mezi sebou rozdělí více než 90 tisíc britských řidičů vozů, do kterých firma nainstalovala software, který zlepšoval výsledky emisních testů dieselových motorů. Německá automobilka se zákazníkům znovu omluvila a uvedla, že pracuje na obnovení důvěry, informoval zpravodajský server BBC.

Skandál dieselgate propukl v roce 2015 a vedl k tomu, že Volkswagen čelí soudnímu sporům v několika zemích. Skupina již celosvětově vyplatila na pokutách, odškodném a programech zpětného odkupu více než 30 miliard eur (téměř 741 miliard korun).

Tím, že Volkswagen namontoval do vozů podvodné zařízení, mohly jeho automobily získat certifikaci jako vyhovující normám Evropské unie pro znečištění. Ve skutečnosti vypouštěly až čtyřicetinásobek zákonem povoleného množství oxidu dusičitého. Ten je spojován s onemocněním dýchacích cest a s předčasným úmrtím.

Škoda Octavia: Servisní zásah kvůli Dieselgate

Video placeholde
• Auto.cz