Vůdce proruských povstalců opustil Ukrajinu. Nahradí ho ruský generál

Alexandr Borodaj

Alexandr Borodaj Zdroj: CTK

Premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Borodaj opustil východ Ukrajiny a přemístil se do Ruska. V úřadu doněckého „premiéra“ ho nahradí vrchní velitel povstaleckých vojsk Vladimir Anťufejev. V Rusku, odkud pochází, bude prý Borodaj dohlížet na péči o ukrajinské uprchlíky.

Borodaj byl v posledních týdnech hlavní tváří doněckých vzbouřenců. Při důvěrných rozhovorech s malajsijskými úřady se údajně podílel i na sjednání přístupu zahraničních záchranářských týmů na místo pádu civilního boeingu a na předání černých skříněk.

Do Ruska Borodaj následoval svého kolegu Denise Pušilina, šéfa doněckého „Nejvyššího sovětu“, který opustil Ukrajinu už v polovině července. Pušilin se vzdal své funkce údajně z osobních důvodů a žije v Moskvě.

Nový šéf doněckých radikálů Anťufejev je ruský generál s bohatými zkušenostmi ze separatistické Podněsterské republiky, odštěpenecké části Moldavska kontrolované Moskvou. Anťufejev tam dlouhých deset let vykonával funkci „ministra státní bezpečnosti“, tedy fakticky šéfa místní tajné policie KGB.