Vůdci protestního hnutí navrhli na premiéra Jaceňuka

Arsenij Jaceňuk

Arsenij Jaceňuk Zdroj: CTK

Vůdci ukrajinského protivládního hnutí dnes navrhli na post premiéra opozičního politika Arsenije Jaceňuka. Ve čtvrtek by ho měl ve funkci spolu s dalšími členy nového kabinetu potvrdit parlament. Informovaly o tom tiskové agentury.

Návrh Jaceňuka jako šéfa přechodné vlády oznámila večer na kyjevském náměstí Nezávislosti desetitisícům účastníků protestů takzvaná rada Euromajdanu. Tento koordinační orgán, složený ze zástupců různých skupin zapojených do protivládního odporu, rovněž sdělil jména kandidátů na některé klíčové ministerské pozice.

Předseda parlamentu Oleksandr Turčynov, který je od sobotního sesazení prezidenta Viktora Janukovyče zároveň úřadující hlavou státu, upozornil, že vládu čekají nepopulární rozhodnutí. Musí získat důvěru věřitelů a investorů a zároveň zaručit normální život lidem.

Jaceňuk je čelným představitelem opoziční strany Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Už předem byl považován za hlavního kandidáta na premiérský post a program budoucí vlády shrnul do pěti bodů. Je to zejména stabilizace finanční a politické situace v zemi, uzavření smlouvy s Mezinárodním měnovým fondem, vyšetření zločinů spáchaných při útocích proti demonstrantům, reforma ministerstva vnitra a podpis asociační smlouvy s Evropskou unií.

Vůdce ukrajinské opozice Jaceňuk je respektovaným ekononem
Vystudovaný ekonom a právník byl v letech 2005 až 2006 ministrem hospodářství, v roce 2007 byl několik měsíců šéfem diplomacie a poté necelý rok předsedal parlamentu. Nyní je šéfem poslanců opoziční strany Vlast donedávna vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, která v parlamentních volbách v roce 2012 skončila na druhém místě se ziskem 25,54 procenta hlasů a 102 mandátů v 450členném parlamentu.
V roce 2010 neúspěšně kandidoval na prezidenta, skončil na čtvrtém místě se ziskem necelých sedmi procent hlasů. Nyní byl jedním z vůdců ukrajinské opozice, která v ulicích protestovala proti údajnému nedemokratickému a proruskému směřování Ukrajiny a žádala mimořádné parlamentní a prezidentské volby, demisi vlády a zrušení nedemokratických zákonů. Funkci premiéra mu už koncem ledna nabídl později sesazený prezident Viktor Janukovyč.
Jaceňuk také 21. února spolu s dalšími opozičními předáky Vitalijem Kličkem a Olehem Ťahnybokem podepsal s Janukovyčem dohodu, která měla ukončit politickou krizi. Tato dohoda ale už po zhroucení Janukovyčova režimu není aktuální.
Narodil se 22. května 1974 ve městě Černivci. Před vstupem do politiky měl vlastní advokátní kancelář a pracoval v bankovnictví. V minulosti působil také jako viceguvernér centrální banky a byl náměstkem guvernéra Oděské oblasti. Je ženatý a má dvě dcery.