Východ Turecka zasáhlo silné zemětřesení. Úřady odhadují až tisíc mrtvých

Turecko, zemětřesení

Turecko, zemětřesení Zdroj: CTK

Možná až 1000 lidí zahynulo podle předběžných informací při dnešním silném zemětřesení na východě Turecka. Otřesy půdy měly intenzitu kolem sedmi stupňů, což je hodnota, při které může zemětřesení způsobit vážné škody ve velkých oblastech. Agentura Reuters citovala tureckou observatoř Kandilli, podle které mohlo dnes přijít o život 500 až 1000 lidí. Podle tureckého vicepremiéra se zřítilo asi 45 budov.

Observatoř Kandilli svůj odhad mrtvých podle agentury AP zakládá na síle zemětřesení a kvalitě budov v postižené provincii Van. Kandilli také uvedla, že počet poškozených budov odhaduje na tisíc.

Jeden z činitelů města Van, které má asi 370 tisíc obyvatel, uvedl, že se zřítila „řada vícepodlažních budov, hotelů a ubytovna“. Z budov, které nápor zemětřesení nevydržely, je prý slyšet hlasy lidí uvězněných v sutinách. Zranění ve městě utrpělo nejméně 50 lidí.

Záběry turecké televize z postiženého regionu ukázaly poškozené budovy a zničená vozidla pod zříceným zdivem a místní obyvatele, kteří v panice vybíhali do ulic.

„Je tolik mrtvých, některé domy se zřítily, je toho mnoho zničeno,“ prohlásil starosta města Ercis Zlfikar Arapoglu. Podle něj postižená oblast naléhavě potřebuje lékaře a další pomoc.

Tu podle BBC poskytnou i okolní regiony, z nichž již na místo vyjíždějí záchranáři a zdravotníci. Do oblasti, která je z větší části bez elektřiny a telefonního spojení, zamířil také ministerský předseda Recep Erdogan. Vláda má o katastrofě jednat v pondělí ráno.

Turecko, zemětřeseníTurecko, zemětřesení | CTK

Americká geologická služba USGS zprvu informovala o síle zemětřesení 7,6 stupňů, později tento údaj o tři desetiny snížila. Turecká observatoř Kandilli ohlásila, že záchvěvy měly sílu 6,6 stupně. Země se ve 12:41 středoevropského času otřásala u turecko-íránských hranic, asi 35 kilometrů severovýchodně od města Tabanli ve východoturecké provincii Van.

Poslední podobně silné zemětřesení jako dnes zasáhlo Turecko v listopadu 1999. Tehdy si otřesy o síle 7,2 stupně u města Düzce v severozápadní provincii Bolu vyžádaly životy 894 osob. V srpnu téhož roku zahynulo po zemětřesení o síle 7,6 stupně na severozápadě země u města Izmit dokonce 17 127 lidí. Šlo o nejhorší zemětřesení v Turecku za posledních 50 let.