Východ USA zasáhlo zemětřesení o síle téměř šesti stupňů

Východ USA zasáhlo zemětřesení o síle téměř šesti stupňů

Východ USA zasáhlo zemětřesení o síle téměř šesti stupňů

Východní pobřeží Spojených států zasáhlo dnes před 20:00 SELČ zemětřesení o síle téměř šesti stupňů na Richterově škále. Byly kvůli němu evakuovány části Bílého domu, Pentagonu, Kapitolu i některé další budovy, informovala agentura Reuters. Ke zranění osob nedošlo, otřesy ale způsobily menší škody na některých budovách. Američtí meteorologové neočekávají, že by vyvolaly vlnu cunami.

Podle americké geologické služby USGS bylo epicentrum 5,9 stupně silného zemětřesení ve státě Virginie asi 134 kilometrů jihozápadně od hlavního města Washingtonu. Ohnisko zemětřesení se nacházelo v hloubce jednoho kilometru.

V New Yorku kvůli otřesům evakuovali soudní budovy a radnici. Na necelé dvě hodiny bylo uzavřeno letiště Johna Kennedyho a letiště v Newarku. Jejich provoz byl obnoven poté, co úřady prověřily zdejší kontrolní věže a přistávací dráhy. Lety musely být zastaveny také na Reaganově národním letišti u Washingtonu.

V hlavním městě byla poškozena Národní katedrála, nejvyšší stavba ve Washingtonu. Z jedné z pseudogotických věži se odlomily tři menší kamenné věžičky a nevelký opěrný pilíř a dopadly do trávy. Ke zranění osob nedošlo, kostel ale museli uzavřít a provést zevrubnou kontrolu. Katedrála, místo slavností a státních pohřbů, váží 150 tisíc tun a její stavba trvala 83 let.

Zemětřesení v USAZemětřesení v USALidé evakuovaní po zemětřesení v USA

Ve Virginii byly automaticky odpojeny dva reaktory jaderné elektrárny, poškozené ale prý nejsou. V některých městech otřesy patrně poškodily budovy, bližší podrobnosti o škodách ale zatím nejsou známy.

O síle zemětřesení svědčí i to, že otřesy byly vedle Washingtonu a New Yorku patrné například i v Severní Karolíně nebo v kanadském Torontu.