Výcvik syrských povstalců neuspěl, USA program změní

Boje v Sýrii

Boje v Sýrii Zdroj: ctk

Spojené státy provedou změny v programu zaměřeném na výcvik a vyzbrojování umírněných sil bojujících proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada a také proti extremistickému Islámskému státu (IS). Podrobnosti sdělí Pentagon oficiálně ještě v průběhu dneška. USA na program vyčlenily půl miliardy dolarů (12 miliard korun).

Deník The New York Times s odvoláním na nejmenovaného činitele amerického ministerstva obrany přitom napsal, že končí nábor takzvaných umírněných syrských povstalců, pro které byl připraven bojový výcvik a další školení v táborech v Jordánsku, Kataru, Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech.

Americký ministr obrany Ash Carter řekl, že USA chtějí zaměřit úsilí na další spolupráci například s kurdskými povstalci, kteří se v dosavadních bojích osvědčili.

Málo zájemců

USA zahájily výcvikový program v květnu. Počítaly s tím, že jím ročně projde 5400 pečlivě vybraných lidí, kteří pak budou využitelní pro pozemní boj v Sýrii. Mnozí uchazeči ale byli odmítnuti jako nevhodní. Z dřívějších zpráv vyplývá, že pro výcvik není dost adeptů a že mnozí odmítají podmínku, že budou bojovat výhradně proti radikálům a nikoli proti režimu prezidenta Bašára Asada. V programu bylo v polovině září jen asi 110 povstalců.

V první vycvičené skupině bylo údajně okolo 60 příslušníků umírněné opozice. Některé z nich během léta unesla radikální fronta An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě: postupně jich část propustila a varovala ostatní povstalce, aby se do amerického programu nezapojovali. Divize 30, jak si Syřané vycvičení Američany říkají, následně k nelibosti USA příslušníky An-Nusry označila za bratry.

Výcvik se přesune do Turecka

Podle The New York Times americká pomoc syrské opozici neustává úplně. V Turecku má vzniknout menší školící středisko pro velící kádry nejrůznějších opozičních skupin, kteří mají sloužit americkému letectvu mimo jiné jako naváděči na cíle protivníka. Američané hodlají se svými spojenci dál pokračovat v náletech na pozici Islámského státu, který ovládá část Sýrie a Iráku.

Americký generál Lloyd Austin, který dohlíží nad jednotkami USA na Blízkém východě, v polovině září v Kongresu USA prohlásil, že americký program výcviku syrských rebelů zatím nenaplnil očekávané cíle. Bojů se podle něj nyní účastní jen velmi málo Syřanů vycvičených americkými vojáky.