Vyhrocení obchodní války může přinést hlubokou recesi, varují německé instituty

Německý export

Německý export Zdroj: profimedia.cz

Přední německé výzkumné ústavy varují před příchodem hluboké recese, pokud se vyostří obchodní konflikt se Spojenými státy. Svůj letošní odhad růstu německé ekonomiky snížily na 1,7 procenta z dosavadního odhadu 2,2 procenta, na příští rok pak na 1,9 procenta z dvou procent odhadovaných na jaře. Vyplývá to z jejich společné zprávy, kterou představily v Berlíně.

Instituty dodaly, že splnění pohrůžky amerického prezidenta Donalda Trumpa zavést cla na dovoz aut z Evropské unie do USA by vedlo k rušení pracovních míst a k poklesu produktivity a prosperity Německa.

V Německu závisí každé třetí pracovní místo na exportu a vzhledem k rozsahu jeho automobilového průmyslu by jej zavedení cel na automobily zasáhlo velmi těžce. Mezinárodní obchodní klima se podle zprávy od začátku roku již "drasticky zhoršilo". Trumpovo oznamování a zavádění cel podle institutů vedlo k celosvětové spirále směrem k většímu protekcionismu.

Další překážku příštího hospodářského růstu Německa spatřují ústavy v situaci na trhu práce. Německé firmy jen s obtížemi shánějí zaměstnance a jejich nedostatek podle odhadu způsobí další nárůst mezd. Zatímco míra nezaměstnanosti by se měla z 5,2 procenta odhadovaných pro letošek příští rok snížit na 4,8 procenta a v roce 2020 na 4,5 procenta, měly by tarifní platy letos vzrůst o 2,6 procenta a v příštích dvou letech o 2,7 procenta. Ve skutečnosti by si zaměstnanci mohli domů odnést ještě více, protože firmy je lákají nejrůznějšími dalšími pobídkami.

Jako na hrozbu pro německou ekonomiku instituty nahlížejí i na měnovou krizi v Turecku a v Argentině, možnou dluhovou krizi v Itálii a rovněž na možnost, že Británie opustí Evropskou unii bez dohody.