Vylepšená čísla o růstu USA mírně tlumí obavy z recese

USA

USA

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 1,3 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí její růst v přepočtu na celý rok činil 0,4 procenta. Ukázala to konečná zpráva, kterou zveřejnilo ministerstvo obchodu USA. Výsledek je lepší, než uváděla předběžná zpráva a překonal také odhady analytiků. Vyšší růst by mohl přispět ke zklidnění situace na finančních trzích, které se obávaly, že Spojené státy opět směřují k hospodářské recesi.

„Jsem docela překvapen, že ty zprávy dopadly tak dobře,“ myslí si hlavní analytik trhu Phil Streible ze společnosti MF Global, který hodnotil i zprávu o nečekaně vysokém poklesu počtu žadatelů o podporu v nezaměstnanosti.

„Naše očekávání byla velmi pesimistická. I díky výsledku hlasování v Německu bychom se tedy mohli na trhu dočkat menšího zvratu,“ řekl. (Němečtí poslanci dnes schválili rozšíření Evropského fondu finanční stability (EFSF), z něhož bude vyplácena pomoc zadluženým zemím eurozóny, jako je například Řecko.)

Ne všichni ekonomové ale zveřejněná čísla čtou tak optimisticky. „Meziroční tempo růstu činí 1,6 procenta a každý údaj pod dvěma procenty naznačuje, že je před námi recese. Takže to žádné skutečné zlepšení není. Určitě to není dobrá zpráva,“ řekl například šéf makléřské společnosti Landcolt Trading Todd Schoenberger.

Růst HDP USA(mezičtvrtletně v procentech)

HDP USAHDP USA

Zdroj: U.S. Bureau of Economic Analysis

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že ekonomika ve druhém čtvrtletí v přepočtu na celý rok vzrostla o 1,2 procenta. Američané hodnotu HDP zveřejňují na základě jiné metodiky, než například Evropská unie. Přepočet na celý rok znamená, o kolik by ekonomika vzrostla za celý rok, kdyby byl její růst i po zbytek roku takový jako v posledně změřeném čtvrtletí.

První rychlá zpráva o vývoji americké ekonomiky, která byla zveřejněna už na konci července, ukázala roční růst hrubého domácího produktu (HDP) v rozsahu 1,3 procenta. Následná předběžná zpráva z konce srpna odhad růstu zhoršila na jedno procento, statistika z posledních dnů ale naznačovala, že vývoj byl patrně o trochu lepší. Konečná zpráva to potvrdila.