Výnos italského dluhopisu se zase přehoupl přes kritických sedm procent

Náměstí svatého Marka v Itálii, ilustrační foto

Náměstí svatého Marka v Itálii, ilustrační foto Zdroj: destination360.com

Výnos klíčového italského dluhopisu s desetiletou splatností se dnes znovu ocitl nad dlouhodobě neudržitelnou hranicí sedmi procent. Na trhu opět intervenuje Evropská centrální banka (ECB), cenu papírů se jí ale nedaří ovlivnit. Šéf italského sdružení zahraničních bank (AIBE) zároveň varoval před katastrofou, pokud designovaný italský premiér Mario Monti nebude schopen sestavit vládu.

Itálie v pondělí poměrně hladce prodala dluhopisy se splatností pět let, což na chvíli pomohlo zklidnit situaci na trhu. Výnos desetiletých papírů se snížil pod 6,4 procenta a uzavíral na 6,7 procenta. Před týdnem tento výnos vystoupil až na 7,5 procenta, nové maximum od přijetí eura.

Dnes se výnos dluhopisu se splatností deset let dostal až na na 7,1 procenta a později odpoledne se pohyboval těsně pod sedmi procenty. Hranici sedmi procent trhy vnímají velmi citlivě, protože Irsko, Řecko a Portugalsko požádaly o mezinárodní finanční pomoc krátce po tom, co výnosy jejich dluhopisů tuto hranici překonaly. Itálie je ale mnohem větší a eurozóna by zřejmě pro ni nebyla schopna zorganizovat podobnou pomoc.

K nervozitě podle analytiků přispívá to, že designovaný premiér Monti zatím nemá sestavenou vládu, která zemi povede do příštích voleb. Na trzích se s takovým zpožděním nepočítalo. „Pokud Montiho snaha k ničemu nepovede, pak z hlediska postoje, který má vůči Itálii mezinárodní finanční komunita, to bude znamenat katastrofu,“ podotkl šéf asociace AIBE Guido Rosa.

Odpoledne se však šance na vytvoření nové vlády zvýšily poté, co jí naznačila podporu největší strana Lid svobody (PDL). „Myslíme si, že snahy profesora Montiho budou mít příznivý výsledek,“ řekl tajemník odcházejícího premiéra Silvia Berlusconiho Angelino Alfano.

Akcie na milánské burze dopoledne ztrácely až 2,6 procenta. Odpoledne však s oživováním celého západoevropského trhu se pokles zmírnil a ke konci obchodování index milánské burzy FTSE/MIB ztrácel zhruba jedno procento.