Výrobce automobilových součástek Continental v Německu propustí tisíce zaměstnanců

Continental AG je německá akciová společnost, která se zabývá výrobou součástí v automobilovém průmyslu.

Continental AG je německá akciová společnost, která se zabývá výrobou součástí v automobilovém průmyslu. Zdroj: ČTK

Německý výrobce automobilových součástek Continental plánuje propustit 5500 zaměstnanců, což odpovídá zhruba třem procentům celkové pracovní síly. Uvedl ekonomický časopis ManagerMagazin s odvoláním na zdroje ze společnosti. Firma působí i v České republice.

Více než 1000 pracovních míst má být zrušeno ve 30 místech v Německu. Budou to převážně místa v administrativě a škrty by se prozatím neměly týkat výroby a vývoje.

Mluvčí společnosti v reakci na zprávu uvedl, že Continental zvažuje další opatření, aby zlepšil konkurenceschopnost své výroby automobilových součástek. Jakmile budou přijata konkrétní rozhodnutí, bude firma nejprve informovat zaměstnance a poté veřejnost, dodal.

Continental v roce 1993 koupil otrokovického výrobce pneumatik Barum a v současnosti má v České republice několik výrobních závodů. Kromě pneumatik v tuzemsku vyrábí také například posilovače brzd, brzdové hadice či palubní přístroje a displeje.

V Česku má pět závodů

Výrobce autodílů Continental Automotive Czech Republic má v Česku závody v Brandýse nad Labem, v Jičíně, Adršpachu na Náchodsku a Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Minulý rok společnost snížila ztrátu na dvě miliardy korun z předloňských 3,56 miliardy korun. Tržby společnost loni zvýšila o jednu miliardu na 46 miliard korun.

Novým generálním ředitelem brandýského závodu Continental Automotive Czech Republic se stal nedávno Francouz Matthieu Turlure. Continental v Brandýse nad Labem patří mezi tradiční dodavatele automobilek. Vyrábí autorádia, multimediální systémy a jejich přední displeje, palubní přístroje, ovládací panely klimatizací a řídicí jednotky palivových systémů. S jeho produkty se lze setkat ve značkách Volkswagen, Škoda, BMW, Fiat, Toyota či Volvo. V brandýském závodě zaměstnává přes 3200 lidí.