Výrobce čipů Gemalto připustil hackerské útoky, krádež dat nikoli

Klasické SIM karty čeká podle asociace GSMA konec.

Klasické SIM karty čeká podle asociace GSMA konec.

Nizozemský výrobce SIM karet do mobilních telefonů Gemalto připustil, že v minulosti mohl být terčem kybernetických útoků amerických a britských tajných služeb, o kterých tento měsíc informovala média. K rozsáhlému úniku dat ale nevedly, informovala na základě interního vyšetřování firma.

Server Intercept na základě dokumentů od bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena minulý týden napsal, že zpravodajské služby USA a Británie nelegálně pronikly do počítačových systémů společnosti Gemalto a ukradly klíče, které se používají k zabezpečení soukromé komunikace mezi mobilními telefony. Útok jim prý umožnil tajně sledovat velkou část hlasové a datové mobilní komunikace po celém světě bez souhlasu zahraničních vlád a telekomunikačních firem.

Společnost Gemalto se zabývá výrobou čipů do mobilních telefonů nebo kreditních karet. Firma na základě interního vyšetřování uvedla, že má „dostatečné důvody se domnívat“, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) a britské Vládní spojovací velení (GCHQ) pravděpodobně uskutečnily nějakou operaci. Dva obzvláště „sofistikované útoky“, které by mohly být spojeny s aktivitou těchto tajných služeb, Gemalto zaznamenala v letech 2010 a 2011.

Incidenty prý zasáhly pouze kancelářské sítě

V prvním případě byl prý narušen systém v jednom z francouzských působišť, když se neznámý útočník pokoušel tajně sledovat kancelářskou síť pro komunikaci mezi zaměstnanci a pro jejich spojení s vnějším světem. Druhý útok spočíval v zaslání falešných e-mailů s potenciálně nebezpečnou přílohou nejmenovanému mobilnímu operátorovi z e-mailové adresy, která se tvářila jako pravá adresa firmy.

Tyto incidenty prý zasáhly pouze kancelářské sítě, na kterých „celkově“ nejsou uloženy klíče ani další zákaznická data, a „nemohly vést k rozsáhlé krádeži šifrovacích klíčů SIM karet“, tvrdí firma. GCHQ ani NSA se k tvrzením v médiích přímo nevyjádřily.