Vyšetřovatelé získají černé skříňky i těla obětí, slíbili povstalci

Vagon s těly obětí letu MH17 na nádraží východoukrajinského města Torez

Vagon s těly obětí letu MH17 na nádraží východoukrajinského města Torez Zdroj: CTK/AP

Malajsie se dohodla se separatisty na východě Ukrajiny na předání těl obětí letu MH17 a obou černých skříněk zříceného Boeingu 777. Malajsie také s rebely dojednala přístup zahraničních vyšetřovatelů k troskám letadla.

České skříňky by od rebelů měli získat malajsijští vyšetřovatelé, oznámil premiér Malajsie Najib Razak s vůdce doněckých separatistů Aleksanderem Borodajem. Ten také slíbil, že jeho jednotky zajistí mezinárodnímu týmu vyšetřovatelů bezpečný přístup k troskám letadla.

Pod dohledem malajsijských vyšetřovatelů se jeden vlak s 282 obětmi vydá na cestu do Charkova, osud těl zbylých obětí je nejasný. Z Charkova následně těla obětí přepraví do Nizozemska nizozemské vojenské letadlo, ohledání těl proběhne až v Amsterdamu.

Nizozemský premiér Mark Rutte na tiskové konferenci upřesnil, že vlak, přepravující asi dvě stovky pytlů s ostatky, je na cestě do Doněcka, ovládaného separatisty, odkud teprve zamíří do Charkova, kontrolovaného vládními silami. Tam ostatky převezmou Nizozemci. „Zabere to hodně času,“ řekl Rutte a odhadl, že jízda vlaku do Charkova potrvá deset či 12 hodin. Ukrajinské úřady podle něj souhlasily s tím, že identifikace obětí se uskuteční až v Nizozemsku. Na charkovském letišti podle agentury ITAR-TASS už čeká nizozemský nákladní letoun C-130 Hercules.

Podle agentury Reuters už vlaky s chladírenskými vagóny, do kterých záchranáři uložili těla obětí, opustily město Torez asi 30 kilometrů od místa dopadu letadla. Vlaky ve městě stály celý den, v jejich odjezdu podle ukrajinských úřadů bránili povstalci.

"Ještě není hotovo"

„Musím zdůraznit, že přestože jsme dosáhli dohody, zbývá ještě učinit řadu kroků, než budeme hotovi,“ řekl Razak. „Pan Borodaj a jeho lidé s námi dosud spolupracovali,“ dodal.

Nizozemský premiér Rutte pohrozil Rusku rozsáhlými sankcemi, pokud Moskva nevyužije svého vlivu na ukrajinské separatisty a neumožní tak plnohodnotné vyšetřování katastrofy. „Pokud v příštích dnech přístup na místo dopadu bude dál nedostatečný, pak zůstávají všechny politické, hospodářské a finanční možnosti na stole, aby byly použity proti všem, kdo jsou za tento stav přímo či nepřímo odpovědní,“ prohlásil.

Let MH17 byl minulý týdne ve čtvrtek zřejmě sestřelen nad východní Ukrajinou. Při katastrofě zemřelo všech 298 lidí na palubě, převažovali mezi nimi Nizozemci. Ze sestřelení letadla se navzájem obviňují ukrajinská vláda a proruští povstalci.