Výsledky Toyoty překonaly odhady, pomohly škrty a pohyb kurzů

Toyota zůstala jedničkou v prodejích automobilů.

Toyota zůstala jedničkou v prodejích automobilů. Zdroj: ctk

Největší japonská automobilka Toyota Motor zvýšila čistý zisk za první finanční čtvrtletí o desetinu na 646,4 miliardy jenů (128,7 miliardy korun). Společnosti k nečekaně lepšímu výsledku pomohly škrty v nákladech a příznivý pohyb směnných kurzů, které vynahradily slabší prodej automobilů.

Firma, která bojuje s německým koncernem Volkswagen o pozici největšího světového prodejce aut, zároveň snížila odhad prodeje vozidel za celý kalendářní rok. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru předpokládali, že čistý zisk za období od dubna do června dosáhne 607,5 miliardy JPY.

Společnost nechala odhad čistého zisku za celý finanční rok beze změn na 2,25 bilionu JPY. Finanční rok japonských firem končí v březnu. Skupina ale nově očekává, že za celý kalendářní rok 2015 prodá po celém světě zhruba 10,12 milionu vozidel. Původní odhad počítal s prodejem 10,15 milionu aut.

Toyota si ještě v prvním kvartálu udržela vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu. Za celé první pololetí ale japonskou automobilku v prodeji vozů překonal Volkswagen. Největší evropský výrobce aut se tak vůbec poprvé stal největším prodejcem aut i v celosvětovém měřítku.