Vyšlete misi do Středoafrické republiky, žáda Česko Pan Ki-mun

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun na návštěvě v Praze

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun na návštěvě v Praze Zdroj: ctk

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun dnes požádal premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o vyslání českých vojáků do připravované mise OSN ve Středoafrické republice. Sobotka zadal ministerstvu obrany, aby věc posoudilo.

„Velmi si cením nabídky České republiky účastnit se mírové operace OSN v Mali a požádal jsem premiéra, aby zvážil účast v mírových operacích ve Středoafrické republice,“ uvedl Pan Ki-mun. Situace v zemi je podle něj vážná, a účast na tamní mírové operaci je tak naléhavější než třeba v případě mise na Golanských výšinách, kde Česko již pomoc nabídlo.

O Středoafrické republice, kde si dosud střety křesťanů a muslimů vyžádaly stovky obětí a téměř milion lidí vyhnaly z domovů, chtěl Pan Ki-mun jednat i s prezidentem Milošem Zemanem, který podporuje větší zapojení Česka do mírových operací Spojených národů.

Mise v africké zemi by se podle šéfa OSN mohlo celkem účastnit až 12 tisíc vojáků a policistů. Světová organizace má pro mírovou operaci v současnosti 6000 afrických vojáků, 2000 francouzských a 1000 z EU, takže potřebuje zhruba další 3000. Pokud by Česko bylo součástí mírové mise OSN, hradily by mu Spojené národy veškeré náklady, uvedl Pan Ki-mun.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) podle svého resortu přislíbil, že možnost českého zapojení bez odkladu projedná s ministerstvem zahraničních věcí a generálním štábem armády. „Je to pro nás nová situace a je potřeba ji v nejbližších dnech zodpovědně posoudit,“ uvedl v prohlášení. Pan Ki-mun prý projevil největší zájem o vyslání polní nemocnice a poskytnutí letecké přepravní kapacity.

Na Golanské výšiny, kde mezinárodní pozorovatelé působí od roku 1974, nabídlo Česko vyslat zhruba 150 vojáků. Do mírové mise působící v oblasti mezi Sýrií a Izraelem by se zapojili nejdříve příští rok, spíše ale později. Pan Ki-mun dnes nabídku ČR uvítal.