Vývoz z Německa díky poptávce z EU v únoru oživil

Kontejnery připravené k přepravě

Kontejnery připravené k přepravě Zdroj: archiv

Vývoz z Německa v únoru rostl nejvíce za pět měsíců a překonal očekávání díky vyšší poptávce od evropských partnerů. Přebytek zahraničního obchodu Německa tak stoupl na 19,8 miliardy eur (535 miliard Kč) z 18,7 miliardy eur v lednu. Zpráva, kterou zveřejnil spolkový statistický úřad, posiluje naději, že tempo růstu německé ekonomiky by mohlo v prvním čtvrtletí zrychlit.

Vývoz se podle sezonně upravených údajů v únoru zvýšil meziměsíčně o 1,3 procenta, když v předchozích dvou měsících klesl. Růst byl nejvyšší od září a překonal očekávání analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří v průměru čekali růst jen o 0,5 procenta. Dovoz pak v únoru stoupl o 0,4 procenta, zatímco analytici čekali pokles o 0,3 procenta.

Poptávka ze zemí EU stoupla v únoru o 5,5 procenta, z toho vývoz do zemí mimo eurozónu o 9,3 procenta. Export do zemí mimo EU stoupl o dvě procenta.

De Imports De Exports

Ekonom ING Carsten Brzeski uvedl, že údaje o obchodu jsou částečně důvodem k úlevě, ale i když spotřeba je stále silná a stavebnictví vzkvétá, průmysl a vývoz stagnují, což naznačuje, že německá ekonomika ztrácí část svého lesku. „Německý vývoz ztratil část svého kouzla a síly,“ řekl Brzeski a upozornil, že vývoz v průměru za poslední dva roky téměř nepřispěl k čtvrtletnímu růstu hrubého domácího produktu.

Německá ekonomika loni vzrostla o 1,7 procenta. Hlavním pohonem expanze však byly vysoká soukromá spotřeba a nárůst státních výdajů. Analytici pochybují, že v letošním roce růst překoná loňské tempo. Příští týden mají revidovat své odhady růstu přední hospodářské instituty v zemi a 20. dubna vláda.