Walesa pracoval pro tajnou policii, dokládají komunistické dokumenty

Lech Walesa během stávky v gdaňských loděnicích, 1980

Lech Walesa během stávky v gdaňských loděnicích, 1980 Zdroj: Giedymin Jablonski, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0 pl)

V domě někdejšího polského komunistického ministra vnitra se našly dvě složky, které podle expertů dokládají spolupráci zakladatele protikomunistického hnutí Solidarita Lecha Walesy s tajnou policií. Oznámil to ředitel polského Institutu národní paměti (IPN) s tím, že dokumenty obsahující i Walesův podpis jsou autentické. Walesa stejně jako v minulosti dnešní odhalení odmítl a nepravost dokumentů hodlá dokázat u soudu.

Institut nalezl složky v sídle posledního komunistického ministra vnitra Czeslawa Kiszczaka, který zemřel v listopadu. Dokumenty nabídla IPN za úplatu vdova po politikovi. Institut, který je pověřen výzkumem zločinů nacismu a komunismu a disponuje pravomocemi prokuratury, na transakci nepřistoupil a někdejší tajné spisy ve středu zabavil.

Pracovníci IPN za asistence policie objevili u Kiszczaka mimo jiné dvě složky, z nichž jedna byla osobním spisem Walesy a druhá obsahovala záznamy práce informátora s krycím jménem Bolek, které patřilo právě Walesovi. Dokumenty jsou datované jsou do let 1970 až 1976.

Ředitel institutu Lukasz Kamiński uvedl, že podle jednoho z expertů analyzujících složky jde o autentické dokumenty opatřené Walesovým podpisem. Nalezeno bylo podle něho celkem 279 stran, které budou zpřístupněny veřejnosti. Historici je však nejprve musí podrobně analyzovat.

„Autentický dokument neobsahuje vždy pravdivé informace. Občas je nutné je prověřit, což se stane i s těmito složkami,“ řekl Kamiński televizi TVN 24. Přesvědčení o pravosti dokumentů se podle šéfa IPN opírá o názor zkušeného archiváře, nezkoumal je ale ještě grafolog.

Walesa je podle Kamińského jednou z nejdůležitějších osobností polských dějin 20. století. Nalezené dokumenty podle něj obohatí tento obraz: nezmění to, co se stalo, nejspíše však změní některé interpretace.

Antoni Macierewicz: V té věci nebyly od samého začátku žádné pochybnosti

Někdejší polský prezident z let 1990-95 a nositel Nobelovy ceny za mír Walesa vždy tvrzení o spolupráci se Státní bezpečností (SB) popíral a speciální lustrační soud ho v roce 2000 obvinění zbavil. Walesovi odpůrci ale dál tvrdí, že býval konfidentem a že soud ho očistil neprávem.

Walesa dnes naznačil, že dokumenty, které jsou jeho údajnými hlášeními, jsou podvržené. „Nemohou existovat žádné dokumenty, které bych vytvořil. Kdyby existovaly, nebylo by potřeba vyrábět padělky. Dokážu to u soudu,“ reagoval podle agentury PAP Walesa, který je nyní ve Venezuele.

Dřívější obvinění vůči Walesovi vycházela podle historiků z kopií dokumentů. Pokud se pravost nového nálezu prokáže u soudu, bude to podle nich znamenat definitivní potvrzení Walesovy spolupráce.

Za odhalením je prý vidět politický scénář

„Soudím, že je to potvrzení všeho, co se dosud o spolupráci Lecha Walesy s SB vědělo. S tím, že se dosud operovalo s kopiemi a výpisy… Pokud je tento spis plný originálů, bude ta záležitost jednoznačně uzavřena,“ řekl PAP historik Andrzej Paczkowski. Jeho kolega Slawomir Cenckiewicz, který je spoluautorem knihy popisující kontakty tajné policie a Walesy do roku 1976, prohlásil, že se pouze potvrdila dlouho známá pravda.

Ke zprávě IPN se vyjádřil mimo jiné ministr obrany Antoni Macierewicz z vládnoucí strany Právo a spravedlnost, jejíž vedení Walesa dlouhodobě kritizuje. „V té věci od začátku nebyly pochybnosti,“ uvedl ministr na twitteru s tím, že je jasné už od roku 1992, kdy se našly první nepřímé důkazy, že krycí jméno Bolek patří Walesovi.

Podle šéfa opoziční Občanské platformy Grzegorze Schetyny, k níž má někdejší prezident blíže, je za odhalením vidět „politický scénář“.

Liberální list Gazeta Wyborcza dnes otiskl rozsáhlý rozhovor s bývalým příslušníkem Státní bezpečnosti o jeho práci při falšování dokumentů o Walesovi v 80. letech, kterými se režim snažil zmařit udělení Nobelovy ceny. Muž hovořil pod podmínkou anonymity kvůli hrozbě trestního stíhání, jakož i postihu svých příbuzných, zaměstnaných ve státních institucích.