Washington: IS má sotva 25 tisíc bojovníků. Jejich počty rychle klesají

Islámský stát (ilustrační foto)

Islámský stát (ilustrační foto) Zdroj: CTK

Teroristická organizace Islámský stát (IS, ISIS, ISIL) má nyní v Sýrii a Iráku 19 až 25 tisíc bojovníků. Prohlásil to mluvčí Bílého domu Josh Earnest s odvoláním na informace zpravodajských služeb. Řady IS tak prý výrazně prořídly. Předchozí odhady z roku 2014 hovořily o 20 až 31 500 bojovnících v obou zemích.

Earnest klesající počet bojovníků IS zdůvodnil vojenskými úspěchy mezinárodní koalice proti IS. Mluvčí se však nezmínil o počtu bojovníků IS v jiných zemích, jako je například Libye. Američtí představitelé si zhruba dvacetiprocentní úbytek bojovníků IS vysvětlují ztrátami na bojišti i dezercemi. Čísla prý ukazují, že kampaň proti IS v čele s USA udělala pokrok.

Nový odhad zpravodajských služeb „znamená, že nadále představují podstatnou hrozbu, ale jejich potenciální počet poklesl“, řekl Earnest. „ISIS utrpěl výrazné ztráty,“ dodal mluvčí. Účinné jsou podle něj i pozemní operace koaličních partnerů Spojených států.

Pomohlo zapojení Iráčanů a nálety

K úspěchu prý přispěly irácké bezpečnostní síly a kmenové milice a umírněné opoziční skupiny v Sýrii, podporované USA. Totéž údajně platí o více než 10 tisíc leteckých úderech proti islamistickým extremistům. Mezinárodní úsilí prý prý rovněž začíná zamezovat proudu cizinců, kteří se chtějí k IS připojit.

„ISIL má větší potíže než dříve s doplňováním svých řad a my jsme si dávno vědomi potřeby spolupráce mezinárodního společenství na zastavení přílivu zahraničních bojovníků do regionu,“ řekl Earnest. Agentura Reuters upozorňuje, že někteří severoafričtí džihádisté, kteří by se jinak vydali do Sýrie, možná vyslyšeli výzvy vedení Islámského státu, aby zamířili do Libye, kde IS usiluje o rozšíření svého území k pobřeží Středozemního moře.