Washington Post: Strůjce pařížských útoků zemřel při razii

Policisté při zásahu v Saint-Denis

Policisté při zásahu v Saint-Denis Zdroj: ctk/ap

Zásah v Saint Denis
Zásah v Paříži
Policie při zásahu proti teroristům
3
Fotogalerie
Údajný organizátor pátečních teroristických útoků v Paříži Abdelhamid Abaaoud zahynul při dnešní rozsáhlé razii na pařížském předměstí Saint-Denis. S odvoláním na zdroj ve francouzských tajných službách o tom informoval deník The Washington Post. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve už dříve uvedl, že při razii zahynuli "přinejmenším" dva lidé včetně sebevražedné atentátnice, která byla podle francouzských médií Abaaoudovou sestřenicí.

Při zátahu, který doprovázely výbuchy a střelba, bylo sedm lidí zadrženo, dva lidé včetně sebevražedné atentátnice zahynuli. Identitu zemřelých ovšem francouzské úřady zatím nezveřejnily. Radikální teroristická buňka byla odhodlána spáchat nový útok.

Prokurátor Molins dnes potvrdil pouze to, že Abaaoud není mezi osmi zatčenými. Zda je mezi lidmi, kteří při dnešní policejní razii zahynuli, ale neuvedl s tím, že identifikace těl ještě několik dní potrvá. Mezi zadrženými údajně není ani další hledaný podezřelý Salah Abdeslam.

Informaci o možném pobytu Abaaouda v bytě na předměstí Saint-Denis francouzská policie získala díky odposlechům, uvedl Molins. V bytě našla policie „válečný arzenál“ včetně útočných pušek typu kalašnikov a pásů s trhavinami. Postup policistů zpomalily opancéřované dveře, prakticky po celou dobu prý byli navíc pod palbou. Během celé akce na předměstí Saint-Denis, která trvala zhruba sedm hodin, vypálila policie podle Molinse 5000 střel. Zraněno při ní bylo pět policistů, dodal prokurátor.

Atentát v La Défence

Francouzská média během dne informovala s odvoláním na zdroje z policie o tom, že teroristická buňka ze Saint-Denis se chystala už tento čtvrtek spáchat nové atentáty, které měly údajně mířit na moderní pařížskou čtvrt La Défence a letiště Charlese de Gaulla v Roissy. Prokurátor tuto informaci na tiskové konferenci nicméně ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Během pátečních atentátů použili teroristé podle prokurátora tři vozy značek Volkswagen Polo, Seat a Renault Clio, které si pronajali bratři Brahim a Salah Abdeslamovi. K uskutečnění svého plánu využili útočníci také „několik“ nemovitostí pronajatých rovněž Abdeslamovými. Identitu dvou pachatelů pátečních atentátů, při kterých zahynulo 129 lidí, úřady podle Molinse ale stále neznají. Jeden z nich zahynul u stadionu Stade de France, druhý v koncertním sále Bataclan.

V odpadkovém koši u síně Bataclan policie údajně našla mobilní telefon s SMS zprávou v odeslané poště: „Vyrazili jsem, začínáme.“ Vyšetřovatelé se snaží zjistit, komu byla zpráva určena.

Sebevražedná atentátnice

Prokuratura ještě před koncem razie potvrdila dřívější zprávy médií o smrti sebevražedné atentátnice. Odpálila se krátce po začátku policejního útoku na byt. Druhým mrtvým byl radikál, kterého policie zastřelila. Pokud se potvrdí informace Washington Post, měl by to být organizátor útoků z minulého týdne Abdelhamid Abaaoud.

Tři lidi, kteří se v bytě ukrývali a jejichž identita zveřejněna zatím nebyla, bezpečnostní jednotky dopadly živé. Nedaleko bytu policie zadržela dva další lidi. Později byla zveřejněna informace o dalších dvou dopadených. Zraněno bylo pět policistů, jejich stav není vážný. Při akci byl zabit policejní pes.

Saint-Denis po skončení operace navštívil ministr vnitra Bernard Cazeneuve, který ocenil práci a odvahu bezpečnostních sil. Cazeneuvea doprovázel pařížský prokurátor François Molins, který řekl, že policisty do Saint-Denis přivedly odposlechy naznačující Abaaoudovu přítomnost. Podle Molinse není jasné, zda tento radikál v bytě opravdu byl.

O identitě zadržených odmítl Molinse hovořit. „Není to možné říci. Ověřujeme to. Bude učiněno vše, abychom zjistili, kdo je kdo,“ dodal Molins. Ministr Cazeneuve později v parlamentu uvedl, že akce si vyžádala „přinejmenším dva mrtvé, možná více“. V péči lékařů zůstává jeden ze sedmi zadržených podezřelých.

25 zadržených

Cazeneuve rovněž poslance informoval o počtu razií provedených v noci na dnešek. Bylo jich prý 118 a policie při nich zadržela 25 lidí, zajistila 34 zbraní a odhalila 16 skladišť drog. Během uplynulých tří nocí už policie provedla 414 razií, které vedly k zadržení 60 osob a 75 zbraní. Média uvedla, že policisté odebrali zadrženým vzorky DNA. Stanice BFMTV oznámila, že sebevražedná atentátnice, která se dnes odpálila, byla Abaaoudovou příbuznou.

Mezi zadrženými je podle AFP majitel bytu, ve kterém se radikálové ukrývali. Zpravodajka této agentury uvedla, že ho policie zadržela v době, kdy jí poskytoval rozhovor. Řekl jí, že ubytování poskytnul dvěma lidem na žádost známého. Ten mu sdělil, že přijeli z Belgie. V minulosti byl majitel bytu údajně odsouzen za vraždu.