Weltwoche: Šéf švýcarské centrální banky vydělal na oslabení franku

Centrum švýcarského hospodářství Zürich.

Centrum švýcarského hospodářství Zürich. Zdroj: wikimedia.org

Guvernér Švýcarské národní banky Philipp Hildebrand podle týdeníku Weltwoche loni uskutečnil devizové obchody, na nichž díky zářijovým krokům banky proti silnému franku vydělal 1,6 milionu korun. Obvinění švýcarského listu, k němuž se Hildebrand osobně nevyjádřil, může zvýšit tlak na jeho odstoupení.

Obchody s dolary a švýcarskými franky původně prováděla guvernérova manželka. Před Vánoci banka sdělila, že Hildebrandova žena Kashya, která bývala devizovou makléřkou, nakoupila nespecifikovaný objem dolarů pro sebe a svou dceru. Odmítla však sdělit, zda je později prodala, ale ubezpečila, že k žádnému zneužití důvěrných informací nedošlo.

Weltwoche na základě získaných bankovních výpisů uvádí, že sám Hildebrand, nikoli jeho žena, nakoupil od března do srpna vysoké částky amerických dolarů a poté je prodal. V polovině srpna prý koupil půl milionu dolarů, což bylo tři týdny předtím, než SNB v reakci na nežádoucí prudký růst kurzu franku stanovila jeho horní limit vůči euru, čímž jej výrazně oslabila i proti dalším měnám. Na konci září pak Hildebrand údajně nakoupené dolary prodal se ziskem 1,6 milionu korun.

Devizová spekulace

„Máme všechny bankovní výpisy s příslušnými transakcemi plus slovní ujištění jednoho zaměstnance banky, že transakce uskutečnil Hildebrand osobně, nikoli jeho žena. Je to klasická devizová spekulace,“ řekl agentuře AP zástupce šéfredaktora Weltwoche Philipp Gut.

Společnost PricewaterhouseCoopers, která dělá u SNB audit, uvedla, že Hildebrand se dozvěděl o devizových transakcích své ženy až poté, co v srpnu koupila 504 tisíc dolarů za 400 tisíc franků. „Z dostupných záznamů elektronické pošty plyne, že Hildebrand o započetí této transakce nevěděl,“ uvedla firma.

Švýcarští komentátoři a poslanci vyzývají Hildebranda, aby zveřejnil informace o podezřelých devizových transakcích, protože jeho pověst je klíčem k věrohodnosti malé ale mocné centrální banky. Většina centrálních bank světa zakazuje svým činitelům a jejich příbuzným zapojovat se do finančních obchodů a investic, v nichž by mohli těžit z důvěrných informací o nadcházejících rozhodnutích měnové politiky. SNB však svá pravidla ohledně této otázky tají. Sám Hildebrand nicméně před pěti lety podle AP uvedl, že devizové obchodování mají činitelé banky zakázáno.