Wen Ťi-Pao měl na Nečase dvacet minut

Wen Ťi-pao

Wen Ťi-pao Zdroj: profimedia.cz

Český premiér Petr Nečas se ve Varšavě setkal s šéfem čínské vlády Wen Ťi-paem. Druhý nejmocnější muž Číny měl na Nečase pouhých dvacet minut. Ve varšavském hotelu Hilton se u něho totiž střídá jeden premiér za druhým. Řeč byla hlavně o českých investicích v Číně.

Wen zmínil, že si váží přítomnosti českých firem jako PPF, která v komunistické republice nabízí spotřebitelské úvěry prostřednictvím své značky Home Credit, zmínil také českou automobilku Škoda. Čína provádí masivní investice v Maďarsku nebo Polsku, Česku se tamní firmy zatím spíše vyhýbají.

S českým premiérem do Varšavy přijeli také čeští podnikatelé, kteří mají zájem hlavně o to navázat kontakty s čínskými podnikateli, kterých s sebou na evropské turné vzal Wen tři stovky. Vládním speciálem přiletěli například zástupci Třineckých železáren nebo strojírenské firmy Wikov, která do Číny prodává převodovky na větrné elektrárny.

Schůzka premiérů probíhá na okraji summitu Střední Evropy, Polska a Číny, na které se do Varšavy slétlo 16 premiérů z evropských zemí bývalého komunistického bloku. Kolony s premiéry ochromily dopravu v polském hlavním městě, nad kterým krouží vrtulníky.

Před Hiltonem, kde Wen přijímá premiéry, se shromáždili demonstranti s transparenty Falun Gong, což je buddhistická sekta, jejíž vyznavači čínský režim pronásleduje. Také před královským zámečkem Wen-Ťi-paa vítali aktivisté s tibetskými vlajkami a bubny, protestující proti čínské okupaci Tibetu.

Schůzka Petra Nečase s Wen Ťi-paem je prvním setkáním na nejvyšší úrovni po dlouhé době; čínského premiéra naposledy přijal prezident Václav Klaus na pražském summitu EU-Čína v květnu 2009. Wen-Ťi pao ve Varšavě končí svou cestu po Evropě, v rámci které navštívil Island, Švédsko, Německo a Polsko.

Wen: Ve střední a východní Evropě Čína utratí 10 miliard dolarů

Čína vyčlenila deset miliard dolarů (187,5 miliardy korun) na společné projekty se zeměmi střední a východní Evropy, sdělil novinářům ve Varšavě těsně před začátkem summitu Wen Ťi-pao. Peníze půjdou na pomoc projektům v oblasti infrastruktur, nových technologií a zelené ekonomiky.

Wen oznámil, že Peking také vytváří zvláštní fond o počáteční výši 500 milionů dolarů pro spolupráci mezi Čínou a střední Evropou v investiční činnosti. „Čína v příštích pěti letech vyzve své podniky, aby vytvořily technologické a ekonomické zóny ve vašich zemích,“ upřesnil šéf čínského kabinetu.

Dále slíbil, že Peking je připraven dovážet ze střední a východní Evropy více zboží a usnadňovat této oblasti účast na výstavách a veletrzích pořádané v Číně. „Čína bude spolupracovat se zeměmi střední a východní Evropy s cílem otevřít vzájemně trhy a zvýšit obchodní výměnu do roku 2015 na 100 miliard dolarů,“ řekl Wen. Dodal, že Čína vyšle v brzké době do střední a východní Evropy odborníky, kteří budou hledat společné investiční a další projekty.