Westerwelle: Řecko může v plnění úvěrových dohod získat ústupky

Guido Westerwelle

Guido Westerwelle Zdroj: profimedia.cz

Řecko by mohlo od partnerů v eurozóně získat drobné ústupky v plnění podmínek dohody o záchranném úvěru, například v podobě delší doby ke snižování rozpočtového deficitu k určeným cílům. Řekl to po zveřejnění prvních odhadů výsledků dnešních voleb v Řecku německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, nové projednání dohod však vyloučil.

„Podstatné změny v dohodách nejsou možné, dovedu si ale představit, že budeme znovu mluvit o harmonogramech,“ řekl ministr v německé televizní stanici ARD. Odůvodnil to tím, že v poslední době se kvůli opakovaným volbám v Řecku nic podstatnějšího politicky rozhodovat nemohlo.

„Ústup od reforem není možný. Řecko se musí držet toho, co bylo sjednáno. Pokud mu řekneme, že to, co jsme dohodli, už neplatí, pak budeme mít problém se všemi evropskými zeměmi, které své reformy důsledně a vytrvale uskutečňují,“ řekl Westerwelle.

Řecko má podle letošní dohody s EU a Mezinárodním měnovým fondem o druhém záchranném balíku v sumě 130 miliard eur snížit rozpočtový deficit do roku 2014 pod tři procenta ročního výkonu ekonomiky. Lídr strany Nová demokracie, která podle prvních odhadů těsně zvítězila před radikální levicovou koalicí SYRIZA, vyzval k odložení rozpočtového cíle o dva roky. Roční odklad cílů ve snižování deficitu o jeden rok dostalo letos s požehnáním Německa Španělsko, kterému hrozí pád do dluhové krize.

Německá kancléřka Angela Merkelová v sobotu jakékoli zpětné projednávání dohody o finanční pomoci Řecku vyloučila a prohlásila, že nová řecká vláda se musí držet sjednaných dohod. Za nové projednání podmínek dohody o sanaci Řecka se naopak před nadcházejícím summitem nejvýznamnějších ekonomik světa G20 v Mexiku přimluvil generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Angel Gurría.