WHO: Ebola má už téměř 6400 obětí

Ebola si nadále vybírá oběti na životech. Dosud virus zabil 6388 lidí, nakažených je téměř 18 tisíc lidí. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO). Velké množství nakažených přibylo v posledních dnech zejména v západoafrické Sieře Leone.

Bývalá britská kolonie Sierra Leone zaznamenala během minulého týdne 397 nových případů, což je třikrát více než v dalších dvou nejvíce postižených zemích, Libérii a Guineji dohromady.

WHO již v pondělí uvedla, že více než polovina obětí v západní Africe sice zemřela v Libérii, experti jsou ale přesvědčeni, že při sedmdesátiprocentní úmrtnosti v Sieře Leone bude mrtvých v této zemi mnohem víc, než kolik zatím uvádějí oficiální statistiky.

Pouhých 15 obětí zemřelo v jiných zemích než je právě Libérie, Sierra Leone a Guinea. Nejvíce nakažených má nově na svém kontě právě Sierra Leone, příznaky nemoci tam zaznamenali u 7897 osob. Nicméně o život tam přišlo jen 1768 lidí, zatímco v Libérii jich zemřelo 3177.

Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a vnitřní krvácení. Zatím proti infekci neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, několik nadějných preparátů však lékaři testují.

Osobností roku časopisu Time jsou lidé bojující proti ebole
Redakce amerického časopisu Time označila za osobnost roku lékaře, zdravotníky a další lidi bojující proti ebole. Titul v tradiční anketě si podle editorů magazínu zasloužili tím, jak riskují své zdraví a životy, aby zabránili šíření této zhoubné choroby. Mezi dalšími osobnostmi se umístili lidé protestující v americkém Fergusonu či ruský prezident Vladimir Putin. V loňském roce získal ceněný titul papež František.
„Riskovali a vytrvali, obětovali se a zachraňovali… Zeptejte se, co je motivovalo, a někteří budou mluvit o Bohu; jiní o své zemi, další o instinktu, který jim velí běžet směrem k ohni a ne pryč,“ uvedla ve zdůvodnění letošní volby šéfredaktorka magazínu Nancy Gibbsová.