WHO: Epidemie eboly v Libérii začala ustupovat

Boj proti Ebole

Boj proti Ebole Zdroj: CTK/AP

Šíření eboly v Libérii již slábne, přitom tato západoafrická země byla společně se Sierrou Leone a Guineou epidemií tohoto smrtelného zasažena nejvíce. Oznámila to dnes Světová zdravotnická organizace (WHO). Varovala ale, že krizová situace ani v této zemi neskončila. Celkový počet obětí eboly podle organizace nejspíš už přesáhl 5000.

Je naděje, že situace v Libérii se bude i nadále zlepšovat, řekl člen vedení WHO Bruce Aylward. Potlačovat epidemii se podle něj v zemi daří díky úsilí dobře informovat obyvatelstvo o nemoci, měnit rizikové návyky lidí a prosadit bezpečné pohřbívání obětí epidemie.

Téměř čtyři tisíce nakažených za pár dní

Globálně se však počet nakažených zvýšil ze sobotních 10 141 případů na 13 703. O víkendu byla bilance 4922 mrtvých, nyní jich už bude nejspíš přes 5000. WHO upřesní podle Aylwarda přesný počet dosavadních obětí eboly ještě dnes. Téměř všechna úmrtí byla v západní Africe.

Prezident Sierry Leone Ernest Bai Koroma dnes řekl, že se jeho zemi nepodaří nad ebolou zvítězit, dokud lidé nezmění návyky a nebudou se důsledně vyhýbat kontaktu s nemocnými či mrtvými. V okolí hlavního města Freetownu se objevily další případy nákazy a podle vládních statistik nové případy v okolí metropole neustále přibývají.