WTO: Nižší cla na technologie zatím nebudou

ilustrační foto, Samsung Galaxy S5 (Reuters)

ilustrační foto, Samsung Galaxy S5 (Reuters) Zdroj: Reuters

V jednání členských zemí Světové obchodní organizace (WTO) o snížení cel na řadu technologických produktů se do dnešního termínu nepodařilo dospět k dohodě. Agentuře Reuters to řeklo několik obchodních vyslanců a potvrdilo vedení WTO. Dohodu, která by mohla zvýšit světový obchod o zhruba bilion dolarů (22 bilionů korun) ročně, zatím maří spor Číny a Jižní Koreje o LCD obrazovky.

Dnešní termín sjednání dohody byl podle některých účastníků spíše formální a jednání by měla v příštím roce pokračovat. Zatím ale podle diplomatů není jasné, jak by Čína a Jižní Korea mohly svůj spor vyřešit. Čína odmítá požadavek Soulu, aby dohoda zahrnovala i LCD obrazovky, protože chce rozvíjet vlastní produkci.

„Je to potenciálně obrovská dohoda. Promeškali jsme tento týden možnost ji završit,“ řekl novinářům americký vyslanec u WTO Michael Punke.

Rozšíření dřívějších dohod

Země WTO jednají o rozšíření dohody o informačních technologiích (ITA) z roku 1997, která mezi účastníky zrušila cla na dlouhou řadu technologických výrobků od faxů a telefonů po polovodiče, počítače a software. Nová dohoda by tento seznam rozšířila o zhruba 200 položek.

WTO na konci listopadu po letech vleklých jednání přijala první globální reformu obchodních pravidel od svého vzniku v roce 1995. Dohoda zavádí nové standardy pro celní kontroly a odbavování zboží na hranicích. Podle odhadů WTO zvýší jednotná pravidla hodnotu světového obchodu o bilion dolarů (22 bilionů Kč) na 23 bilionů dolarů a přispějí zároveň ke vzniku zhruba 21 milionů pracovních míst.