WTO snížila odhad letošního růstu světového obchodu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daniel Ramirez via Flickr (CC BY 2.0)

Světový obchod letos poroste pomaleji, než se dosud čekalo. Světová obchodní organizace (WTO) snížila odhad růstu globální obchodní výměny zboží na letošní rok na 3,3 procenta, zatímco původně se očekával nárůst o rovná čtyři procenta. Krok vysvětluje hlavně nevýrazným hospodářským růstem.

Příští rok by měla globální obchodní výměna zboží stoupnout o čtyři procenta. Zůstala by tak pod úrovní 5,1 procenta, což je roční průměr počítaný od roku 1990. Hrozí ale, že prognózy se časem zhorší.

„Očekáváme, že obchod bude pokračovat v mírném zotavování. Vzhledem k nadále křehkému hospodářskému růstu a pokračujícímu geopolitickému napětí by ale tento trend mohl být snadno narušen,“ uvedl podle agentury Reuters generální ředitel WTO Roberto Azevedo.

Na odhady nedosáhl růst světového obchodu ani v loňském roce. Podle WTO nárůst za uplynulý rok činil 2,8 procenta, očekávalo se však zvýšení o 3,1 procenta. Údaje WTO se opírají o odhady hospodářského růstu, které zveřejňuje Mezinárodní měnový fond (MMF) a další organizace.

wtowto | wto