WTO zhoršila odhad letošního růstu světového obchodu

Nákladové nádraží Žižkov

Nákladové nádraží Žižkov Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Světová obchodní organizace (WTO) zhoršila odhad růstu světového obchodu pro tento i příští rok. Globální obchodní výměna zboží se podle nové prognózy letos zvýší o 2,8 procenta a v příštím roce o 3,9 procenta. Ve své předchozí zprávě z dubna WTO předpovídala na letošní rok vzestup o 3,3 procenta a na příští rok o čtyři.

Organizace horší výhled vysvětluje řadou faktorů, které se v letošním prvním pololetí promítly do světové ekonomiky. Je to například klesající poptávka po dováženém zboží v Číně a v Brazílii, ale také výrazný pokles cen ropy.

Zvýšená kolísavost na finančních trzích, nejistota kvůli možnému zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech a rozporuplná ekonomická data z poslední doby pak zkalily vyhlídky na letošní druhé pololetí i na období následující. Ke zhoršení by podle WTO mohly přispět i nepředvídané náklady spojené s uprchlickou krizí v Evropě.

Možná čtvrtý rok v řadě s tempem pod tři procenta

Pokud se nejnovější prognózy naplní, bude letošek čtvrtým rokem v řadě, kdy bude roční tempo růstu nižší než tři procenta, uvedla WTO v dnešní prognóze, která zahrnuje obchod se zbožím a nevztahuje se na služby. Letošek by byl zároveň čtvrtým rokem, kdy by obchod rostl zhruba stejným tempem jako světová ekonomika. V 90. letech a na počátku tohoto tisíciletí bylo však růstové tempo dvojnásobné. Loni činil růst světového obchodu 2,5 procenta.

WTO také zveřejnila údaje za první dvě letošní čtvrtletí. Světový obchod v nich klesal oproti předešlému čtvrtletí průměrným tempem 0,7 procenta. Jednou z hlavních příčin byla nižší poptávka v Číně. K propadu přispěla i klesající poptávka v Brazílii a nižší ceny ropy a dalších komodit.