Z explozí v IKEA v Belgii a Nizozemsku je podezírán jeden muž

Ikea

Ikea

Evropský policejní úřad (Europol) má už trochu jasněji v případu bombových útoků na obchodní domy IKEA v Belgii a Nizozemsku. Z tohoto činu podezřívá 35 až 45letého muže. Podle agentury mediafax o tom dnes informoval deník Le Figaro.

„Podezřelého natočily bezpečnostní kamery a dva svědci ho viděli utíkat,“ uvedl Europol v prohlášení s tím, že na dnešek předvolal svědky a žádal o jakékoli další informace o událostech z útoků,které by mohly vést k dopadení pachatele.

Europol zveřejnil dvě fotografie podezřelého pořízené 30. května u IKEA v belgickém Gentu. Předpokládá totiž, že strůjcem útoků na všechny tyto obchodní domy je právě tento muž. Pokaždé prý umístil v obchodním domě balíček, který způsobil slabý výbuch, a utekl.

Muž podezřelý z bombových útoků na obchodní řetězec IKEAMuž podezřelý z bombových útoků na obchodní řetězec IKEAMuž podezřelý z bombových útoků na obchodní dům IKEA

Na přelomu května a června vybuchly malé bomby v obchodech IKEA v belgickém Gentu, francouzském Lille, v nizozemském Eindhovenu a v saských Drážďanech. Tam byli při výbuchu dokonce lehce zraněny dvě osoby.

Na začátku září objevil uklízeč v koši u vchodu do prodejny IKEA v pražském Zličíně balíček, který obsahoval několik kilogramů prášku a dráty. Nález předal ochrance, jejíž člen sám a neodborně bombu zlikvidoval. S balíčkem pak přešel přes prodejnu a za budovou jej odhodil do kontejneru. Přivolaný pyrotechnik po jejím odborném zneškodnění řekl, že nálož byla funkční a časovaná, vybuchnout měla opravdu kolem 17. hodiny.

Kvůli nálezu policie vyklidila všechny prodejny IKEA v Česku, to je ve Zličíně, Černém Mostu, Brně a Ostravě. Zákazníci se do nich vrátili v sobotu, již pod zvýšenými bezpečnostními opatřeními. IKEA škody spojené s uzavřením obchodů odhaduje na desítky milionů korun.

Podle vyjádření policie upozornil na výbuch telefonát ze zahraničí. Případ vyšetřují detektivové útvaru pro boj s organizovaným zločinem (ÚOOZ), podle nichž byl systém obdobný jako v zahraničí.