Z Francie mizí milionáři, na vině je náboženské pnutí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Francii opustilo minulý rok přibližně deset tisíc milionářů. Vyplývá to ze zprávy společnosti New World Wealth (NWW), zkoumající světové bohatství. Hlavním důvodem je podle zprávy náboženské pnutí mezi křesťany a muslimy. Podle předpovědí by měl nastolený trend v následujících deseti letech eskalovat.

Zpráva NWW vychází například ze statistik, průzkumů, rozhovorů s experty na migraci či údajů o dvojím občanství. Vyplývá z ní, že Francii loni ubyly tři procenta milionářů z celkového počtu 323 tisíc. Výrazně byla v tomto směru zasažena hlavně Paříž, ze které odešlo sedm procent milionářů.

Odchod milionářů je důležitý hlavně z toho hlediska, že právě oni jsou většinou předvojem většího exodu.

Podle výzkumníků z NWW za to může hlavně náboženský neklid mezi křesťany a muslimy, který je nejvíce patrný v hustě zasídlených oblastech měst. Ze zprávy vyplývá, že tento trend by v následujících deseti letech měl pokračovat a navíc dále eskalovat.

Exodus milionářů se podle NWW dá očekávat také v dalších evropských zemích, které poslední dobou vykazují podobné známky náboženského pnutí. Týká se to například Německa, Švédska nebo Velké Británie.

Do Číny se budou milionáři vracet

Kromě Francie zažilo úbytek milionářů několik dalších velkých zemí. Z Číny jich odešlo devět tisíc, což však v celkovém součtu znamená pouhé jedno procento a podle NWW není na místě znepokojení. Čína totiž stále generuje více milionářů, než kolik jich odchází, se zlepšením životních podmínek by se navíc mohli někteří do země vrátit. Podobným případem je Indie, ze které loni odešly čtyři tisíce milionářů.

Na druhém pólu figuruje například Austrálie, která zaznamenala osmitisícoví nárůst. Míří do ní milionáři ze všech koutů světa a hodně oblíbená je například mezi těmi z Velké Británie. Populární destinací zůstávají Spojené státy, do kterých se přistěhovalo sedm tisíc milionářů a loni jich bylo v zemi kolem 4 180 000.

Jih Evropy v ohrožení

Z regionálního hlediska je úbytkem milionářů dlouhodobě nejvíce zasažen jih Evropy. Z Itálie, Řecka a Španělska jich posledních několik let odchází stále víc, za poslední rok dohromady kolem jedenácti tisíc. NWW předpokládá, že pokud by se někdy v budoucnu měla rozpadnout Evropská unie, tyto státy budou zasaženy nejcitelněji.

Podle NWW je odchod milionářů důležitý hlavně z toho hlediska, že právě oni jsou většinou předvojem většího exodu. Zasažené státy navíc přicházejí o daně a pracovní příležitosti.