Z Pravého sektoru, organizátora nepokojů v Kyjevě, se stala politická strana

Pravý sektor má údajně velký podíl na protivládních demonstracích v Kyjevě

Pravý sektor má údajně velký podíl na protivládních demonstracích v Kyjevě Zdroj: CTK/AP

Ukrajinské kontroverzní polovojenské hnutí Pravý sektor se přeměnilo na politickou stranu, která pohltila i další nacionalistická uskupení. Informovali o tom dnes podle agentury AFP členové nové politické formace.

Hnutí Pravý sektor na sebe upoutalo pozornost přítomností na barikádách v centru Kyjeva při nedávných nepokojích provázejících protesty proti svrženému režimu prezidenta Viktora Janukovyče.

„Dnes vznikla politická strana Pravý sektor,“ oznámil na videu umístěném na portále YoutTube jeden z čelních představitelů strany Andrij Děnisenko. Zakládající kongres strany se z bezpečnostních důvodů uskutečnil za zavřenými dveřmi. „Strana bude v politické sféře stejným nástrojem, jako je kalašnikov ve sféře vojenské,“ řekl Děnisenko.

Delegáti zvolili do čela strany Dmytra Jaroše, který už ohlásil také kandidaturu na hlavu státu v prezidentských volbách plánovaných na 25. května.

Integrace neonacistů

Strana Pravý sektor do sebe integrovala také krajně pravicové, podle některých názorů až neonacistické organizace, jako jsou hnutí Trojzubec Stepana Bandery a Ukrajinské národní shromáždění-Ukrajinská národní sebeobrana (UNA-UNSO).

Pravý sektor předpokládá také možnost tajného vstupu do strany. Mělo by to umožnit členství například novinářům, kteří nemohou navenek projevovat stranické preference.

„Pokud se bude chtít stát členem Pravého Sektoru černoch a bude to ukrajinský vlastenec, bude vítán,“ ujišťuje strana.

Profil Dmytro Jaroše: Kdo je hlavní organizátor protivládních střetů?