Z řeckého tábora u Idomeni už odjelo přes dva tisíce uprchlíků

Evakuace tábora u Idomeni

Evakuace tábora u Idomeni Zdroj: ctk

Řecké úřady dnes zahájily několikadenní evakuaci migrantů z provizorního uprchlického tábora u Idomeni na hranici s Makedonií. Podle serveru listu To Vima bylo v průběhu dne v 42 autobusech odvezeno 2024 osob. V tábořišti bylo podle řeckých úřadů odhadem 8400 lidí, kteří by mohli být možná už do konce týdne přesunuti do jiných táborů.

Zatímco řecké orgány uvádějí, že se tím ubytovací podmínky běženců zlepší, česká organizace Pomáháme lidem na útěku naopak kritizuje, že uprchlíky čekají horší podmínky. Řecko se obyvatele tábora Idomeni snažilo přesvědčit několik měsíců, aby se přesunuli na vhodnější místa. Nynější evakuace, která začala za svítání, by podle dřívějších odhadů měla trvat týden až deset dnů.

Policie podle agentury AP zabránila v přístupu do tábořiště všem novinářům kromě reportérů řecké tiskové agentury ANA a veřejné televize ERT1. Na jejích záběrech bylo vidět uprchlíky nastupovat do autobusů a děti hrající si mezi stany. V poledne začaly buldozery odstraňovat uprázdněné stany, oznámili lidé z tábora na twitteru.

„Vše se děje v klidu, situace je klidná a operace velmi dobře zorganizovaná, nevzniká žádné napětí. Policisté lidi o evakuaci informují a z tlampačů se to hlásí v angličtině a arabštině,“ řekla AFP zástupkyně organizace Lékaři bez hranic Vicky Markolefaová, která je v táboře. Uprchlíci prý ale nejsou dostatečně informováni o tom, kam jsou převáženi, a potíže jsou s distribucí jídla, protože na místě zůstalo velmi málo humanitárních pracovníků.

Bez použití síly

Podle vládního mluvčího Jorgose Kyritsise nepoužije policie při akci síly. Na místě je nicméně 20 oddílů pořádkové policie. Hladký průběh akce má zajistit celkem asi 400 policistů. Operace začala v 06:00 SELČ, „postupuje se pomalu a v klidu“, řekl Kyritsis. Běženci jsou podle mluvčího převáženi k Soluni, kde jsou pro ně k dispozici dva stanové tábory a sedm objektů po bývalých továrnách. Podle úřadů bylo vytvořeno místo pro 6000 lidí.

„Problémem ale zůstává, že armádní tábory, kam jsou uprchlíci přesouváni, nemají dostatečnou kapacitu a nesplňují základní hygienické standardy - proto uprchlíci dosud zůstávali přímo u hranic v Idomeni,“ oznámila organizace Pomáháme lidem na útěku. Soudí to údajně i Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Úřady uprchlíkům v Idomeni oznámily zahájení evakuace v pondělí a mnoho migrantů pak vyjadřovalo nelibost. „Tady je to mnohem lepší než v táborech. Všichni to říkají. Slyšela jsem o evakuaci, to není dobré. Jsme tady už tři měsíce a v táborech budeme muset strávit nejméně šest dalších, než se někam dostaneme. To je dlouho, nemáme peníze ani práci, co budeme dělat?“ řekla agentuře AP uprchlice z Damašku Hind Mkávívá.

Dvaadvacetiletý syrský uprchlík Abda Radžab řekl, že uvažuje o tom, že zaplatí převaděčům za to, aby ho dostali do Německa. „Slyšeli jsme, že nás budou evakuovat do táborů. Můj cíl je dostat se do Německa, ne do tábora,“ řekl v pondělí.

Většina lidí v Idomeni žije v malých stanech a kromě jiného blokují železnici, která zajišťuje hlavní balkánské spojení pro nákladní dopravu. Řecké úřady chtějí toto spojení co nejrychleji obnovit.

Provizorní tábořiště u Idomeni vzniklo spontánně, když asi před třemi měsíci Makedonie a další evropské země uzavřely hranice pro uprchlíky, kteří masově proudili do Evropy z Blízkého východu a z Afriky. Loni jich touto cestou přišel více než milion. Mnoho běženců odmítá odejít do lepších táborů, protože se nevzdávají naděje, že se hranice otevře. V Řecku po uzavření takzvané balkánské stezky uvízlo na 54 tisíc migrantů.