Z Ruska se prý stáhne téměř polovina amerických diplomatů

Ambasáda USA v Moskvě

Ambasáda USA v Moskvě Zdroj: U.S. Embassy in Moscow

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin
3
Fotogalerie

Z Ruska by mělo odejít 200 až 300 příslušníků amerického diplomatického zastoupení. Agentuře Ria Novosti to dnes řekl nejmenovaný zdroj z Moskvy. Ke snížení počtu diplomatického a technického personálu USA v Rusku dnes vyzvalo ruské ministerstvo zahraničí, od 1. září by zde mělo pracovat pouze 455 lidí. Kolika osob se bude toto rozhodnutí týkat, oficiálně oznámeno zatím nebylo.

Podle zdroje agentury pracuje v současné době na všech amerických zastupitelských úřadech v Rusku přibližně 600 až 700 osob. "Snížení jejich počtu tak bude velmi bolestivé," cituje agentura svého spolupracovníka.

Agentura Reuters dříve uvedla, že na všech amerických zastoupeních v Rusku pracuje asi 1100 lidí. V tomto počtu však jsou zahrnuti nejen občané USA, ale také Ruska. Jen na velvyslanectví USA v Moskvě působí okolo 300 amerických občanů.

Moskva také od 1. srpna uzavře rekreační objekty využívané zaměstnanci amerického velvyslanectví v Moskvě. Reaguje tak na návrh nových amerických sankcí proti Rusku, které v úterý odhlasovala americká Sněmovna reprezentantů a v noci na dnešek i Senát.