Zabraňme Trumpovi vstoupit do Británie. Petici podepsalo 250 tisíc lidí

Republikánský kandidát Donald Trump

Republikánský kandidát Donald Trump Zdroj: CTK

Už více než 250 tisíc lidí v Británii podepsalo petici, která požaduje, aby úřady zakázaly americkému republikánskému kandidátovi na prezidenta Donaldu Trumpovi vstup do Británie. Petice reaguje na Trumpovu výzvu, aby Spojené státy dočasně zakázaly vstup muslimům, informovala zpravodajská stanice BBC. Peticí, která získá v týdenní lhůtě více než 100 tisíc podpisů, se podle britských zákonů musí zabývat parlament.

Petice s názvem „Zabraňte Donaldu Trumpovi ve vstupu do Spojeného království“ se objevila na webových stránkách parlamentu, kde je možné vyplňovat elektronické petice. „Spojené království zakázalo vstup mnoha jednotlivcům kvůli nenávistným proslovům. Stejné zásady by měly platit pro všechny, kdo chtějí do Spojeného království vstoupit,“ stojí v petici. Tato opatření by se prý měla uplatňovat „vůči bohatým i chudým, slabým i mocným“.

Trump zvlášť popudil obyvatele Skotska, odkud pocházela jeho matka a kde vlastní dvě golfová hřiště. Místní vláda v Edinburghu dnes oznámila, že Trumpovi odebrala čestný titul „velvyslance pro podnikání“, který mu udělila v roce 2006. Také univerzita RGU v Aberdeenu na východě Skotska mu odňala čestný doktorát, kterým ho poctila v roce 2010.

„Trump v rámci americké prezidentské kampaně učinil určitá prohlášení, která prostě odporují duchu a hodnotám univerzity,“ vysvětlila škola v prohlášení svůj krok. Trump, který se chce v republikánských primárkách ucházet o nominaci do souboje o Bílý dům, vyzval k dočasnému zákazu vstupu muslimů do USA po střelbě v San Bernardinu, která si minulý týden vyžádala 14 obětí. Útočil manželský pár muslimské víry.

Radikalizovaný Londýn

Trump rovněž uvedl, že některé části Londýna jsou „tak radikalizované“, že se tam o život bojí i policisté. Londýnský starosta Boris Johnson na výrok reagoval slovy, že jediným důvodem, proč by nešel do některé části New Yorku, „by bylo reálné riziko, že tam potkám Donalda Trumpa“. Trumpovo tvrzení o radikalizovaných oblastech označil za „naprostý nesmysl“.

Mluvčí britského premiéra Davida Camerona k petici uvedl pouze to, že Cameron s Trumpovými výroky „naprosto nesouhlasí“. Z celkových 65 milionů obyvatel se v Británii k islámu hlásí asi 2,7 milionu lidí.

Izraelská kritika
Prohlášení Donalda Trumpa o uzavření Spojených států pro muslimy dnes zkritizoval i izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Své vyjádření zveřejnil jen několik hodin poté, co republikánský kandidát na prezidenta oznámil, že na konci měsíce navštíví Izrael.
„Izraelský stát respektuje všechna náboženství a striktně zaručuje práva všem svým občanům,“ řekl Benjamin Netanjahu. „Ve stejnou chvíli ale Izrael bojuje proti militantnímu islámu, jehož terčem se stávají muslimové, křesťané a židé a který ohrožuje celý svět,“ dodal.
Schůzka s Trumpem se má odehrát 28. prosince a byla prý naplánována již před dvěma týdny. Jak izraelský premiér doplnil, schází se se všemi prezidentskými kandidáty, kteří zemi navštíví a to, že potká i Trumpa, neznamená, že s ním souhlasí.