Začala operace s cílem obklíčit hlavní město Islámského státu

Bojovníci proti IS a prchající civilisté

Bojovníci proti IS a prchající civilisté Zdroj: reuters

Bojovníci proti IS a prchající civilisté
Bojovníci proti IS a prchající civilisté
Bojovníci proti IS a prchající civilisté
Bojovníci proti IS a prchající civilisté
Rebelové
40
Fotogalerie

Mezinárodní koalice podporovaná Spojenými státy dnes zahájila novou fázi své vojenské operace u severosyrské Rakky. Hodlá dokončit úplné obklíčení tohoto třistatisícového města, které je hlavním stanem radikálů z organizace Islámský stát (IS) v Sýrii. Informovala o tom agentura Reuters. Boje proti IS v provincii Rakka začaly loni.

"Operace byla zahájená za stoupající podpory sil mezinárodní koalice (vedené USA) našim postupujícím jednotkám, a to formou letecké podpory nebo pomocí (pozemních) speciálních jednotek na bojišti," uvedly v prohlášení Demokratické síly Sýrie (SDF), které sdružují místní skupiny bojující proti IS a vznikly v roce 2015 na popud USA. Mají podle odhadů až 25 tisíc členů, jejich hlavní složkou jsou kurdské milice YPG.

Zástupce kurdských milicí Talál Silo již koncem ledna řekl, že boje v Rakce vstupují do nové fáze, jejímž cílem je zcela obklíčit stejnojmenné provinční středisko. Přeruší se tím spojení velení IS s jeho oddíly ve východní provincii Dajr az-Zaur. "Příští fází boje je zcela Rakku izolovat. Abychom to dokázali, musíme se dostat k silnici mezi Rakkou a Dajr az-Zaurem. To bude obtížné," sdělil tehdy Reuters nejmenovaný zdroj z YPG.

Nový americký prezident Donald Trump již dříve prohlásil, že se chce v Sýrii zaměřit na další boj s Islámským státem. Koncem ledna podepsal nařízení, kterým dal americké armádě 30 dní na to, aby připravila plán, jak teroristickou skupinu v regionu porazit.