Záchranáři hledají další oběti zemětřesení v Číně

Zemětřesení v Číně

Zemětřesení v Číně Zdroj: ctk

Záchranáři se dnes snaží dostat do odlehlých oblastí v jihozápadní Číně, které odřízlo od světa sobotní zemětřesení. Podle nové bilance agentury Reuters je nejméně 203 mrtvých nebo pohřešovaných, zranění utrpělo více než 11 tisíc lidí, z toho 960 těžká.

Zemětřesení o síle 6,6 stupně Richterovy škály otřáslo okrskem Lu-šan nedaleko města Ja-an v provincii S'-čchuan. Zhruba stejnou oblast postihlo v květnu 2008 zemětřesení o síle 7,9 stupně, které zabilo na 80 tisíc lidí.

Do zasažených oblastí se nyní záchranáři snaží dopravit pomoc pro ty, kdo přežili. Desítky tisíc lidí strávily noc na dnešek v automobilech, stanech a provizorních přístřešcích ve strachu z dalších otřesů.

Zemětřesení v hornatém okrsku Lu-šan spustilo sesuvy půdy, které odřízly přístupové cesty a přerušily také telefonní spojení i elektrické vedení. Nejhůře postižené jsou vesnice ležící vysoko v údolích, kde zemědělci pěstují rýži, zeleninu a kukuřici na terasovitých políčkách. Vesnici Lung-men minutu trvající otřesy prakticky srovnaly se zemí.

V noci na dnešek záchranáři odpálili dynamitem velké kameny, které blokovaly přístupové cesty, na kterých se mezitím vytvořila dlouhá řada sanitek, hasičských vozů a vojenských nákladních automobilů naložených zásobami. Záchranné práce zpomalil i noční déšť.

Čínský meteorologický úřad varoval před možností dalších sesuvů půdy, protože oblastí nadále zachvívají následné otřesy, kterých bylo od sobotního zemětřesení zaznamenáno více než tisíc.

„Situace se vrací do normálu, ale pořád je potřeba značná pomoc, především pokud jde o provizorní přístřeší a další vybavení,“ řekl Kevin Xia z Mezinárodní federace Červeného kříže a Červeného půlměsíce. „Vozidla s dodávkami pomoci mají problém dostat se sem kvůli zablokovaným a dopravními zácpami zahlceným silnicím. Většina z nich je stále ještě na cestě,“ dodal.

V Lu-šanu lékaři a zdravotní sestry ošetřují zraněné pod širým nebem nebo ve stanech postavených na pozemcích kolem hlavní nemocnice, která je po zemětřesení obklopená kusy rozbitého skla, plastů i betonu. Voda ani elektřina nefungují.

„Byl jsem vyděšený. Ještě nikdy předtím jsem nezažil takhle silné zemětřesení,“ řekl sedmatřicetiletý Čchen Tchien-siung uložený na nosítkách. Nedaleko něj starší žena konejšivě mumlá útěšná slova svému synovi a hned vedle zdravotní sestra stírá krev z nohou ženy, choulící se v náručí svého muže.

Dobrou zprávou je, že na rozdíl o otřesů v roce 2008 se tentokrát nezřítila žádná z místních škol. Právě ty byly značně poškozené při otřesech před pěti lety a vysoký počet mrtvých dětí tehdy vyvolal hněv veřejnosti a celonárodní kampaň za bezpečněji a lépe postavené školy.