Záchranáři v Číně narovnali potopenou loď, chtějí urychlit pátrání

Potopená výletní loď Eastern Star v Číně

Potopená výletní loď Eastern Star v Číně Zdroj: ctk/AP

příbuzní obětí z potopené výletní lodi Eastern Star v Číně
Okolí místa neštěstí
Okolí místa neštěstí
Okolí místa neštěstí
Okolí místa neštěstí
7
Fotogalerie
Čínští záchranáři dnes obrátili výletní loď, aby tak urychlili pátrání po více než 340 lidech, kteří jsou stále pohřešováni. Loď se potopila v pondělí v řece Jang-c-ťiang s téměř 460 osobami na palubě. Zachráněno bylo jen 14 lidí a zatím se podařilo nalézt jen 97 mrtvých těl, napsala agentura AP s odvoláním na mluvčího čínského ministerstva dopravy Sü Čcheng-kuanga.

Otočením lodi se záchranné práce na plavidle Eastern Star začaly soustřeďovat spíše na vyzdvižení mrtvých těl než na nalezení živých. Po náhlém potopení lodi v bouři několik dní přetrvávaly naděje, že by v případných vzduchových kapsách uvnitř plavidla mohl někdo přežít; tyto naděje už se ale prakticky rovnají nule.

Dalším krokem proto nyní bude z lodi odčerpat vodu, aby bylo možné ji dotáhnout ke břehu. Zároveň bude pokračovat vyzvedávání a identifikace těl, řekl Sü na tiskové konferenci. Během obracení lodi natáhli záchranáři dvě velké sítě po proudu řeky, které mají zachytit těla, jež se při této operaci mohla uvolnit.

Mezi stovkami příbuzných, kteří se shromáždili ve městě Ťien-li, sílí nepokoje, které se místní úřady marně snaží utajit. Přestože hotel, kde jsou příbuzní ubytováni, obklopila policie a nepouští dovnitř novináře, podařilo se jednomu z příbuzných proniknout k žurnalistům, aby si postěžoval na způsob, jakým úřady s příbuznými zacházejí.

„Pořád nám opakují, že to byla přírodní katastrofa… ale my si myslíme, že to tak není,“ řekl podle agentury AP sedmdesátiletý univerzitní učitel Sia Jün-čchen. „Nebyly tam ještě jiné příčiny kromě přírodní katastrofy? Není snad správné se na to ptát?“ dodal Sia, jehož starší bratr byl na palubě lodi.

Sia zároveň požadoval, aby měli příbuzní právo vidět těla svých blízkých, než budou zpopelněna. Při předchozích katastrofách nechaly úřady oběti spálit a příbuzným už předaly jen jejich popel, aniž se s nimi mohli naposledy rozloučit. „Proč na obyčejné lidi pohlížíte jako na své nepřátele?“ křičel Sia. „Neexistuje tu žádné lidské cítění, copak to nejde změnit?“