Záchranný fond eurozóny bude mít rating na stupni AAA, potvrdila S&P

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's potvrdila hlavní úvěrový rating Evropského fondu finanční stability (EFSF) na nejvyšším možném stupni AAA. Agentura se opírá hlavně o garance, které tomuto záchrannému fondu poskytují jednotlivé členské země eurozóny. Agentura fondu také stanovila rating krátkodobých závazků, který je na stupni A-1 plus.

„Garance od členských zemí Evropské hospodářské a měnové unie zůstávají hlavním faktorem, který podporuje rating EFSF. Uvědomujeme si ale, že EFSF má charakter GRE (government-related entity; polostátní podnik). Fond tedy vnímáme jako hlavní zdroj nouzového financování pro jeho členy,“ píše agentura.

Záchranný fond eurozóny vznikl loni na jaře, a to v reakci na potíže, do kterých se dostalo Řecko. Velikost fondu činí kolem 440 miliard eur (téměř 11 bilionů korun), ačkoliv část peněz už fond vyčerpal na pomoc Řecku, Irsku a Portugalsku. Členské země eurozóny za fond ručí garancemi až do výše 780 miliard eur (asi 19,4 bilionu korun).

Výhled ratingu EFSF je stabilní, což znamená, že agentura nemá v plánu s ním v nejbližší době hýbat. „Rating EFSF odráží názor S&P, že existuje 'téměř jistá' pravděpodobnost, že členské země, rovněž s ratingem AAA, by včas a v dostatečném objemu fondu poskytly mimořádnou podporu, pokud by ji potřeboval,“ uvedla agentura.

Členské země eurozóny se na čtvrtečním summitu dohodly na mechanismu zvýšení efektivity fondu na více než bilion eur (více než 25 bilionů korun). Vzhledem k tomu, že členské země eurozóny už nechtěly příspěvek do fondu zvyšovat a ochotny nebyly zvýšit ani garance za úvěry, fond si musel svou „palebnou sílu“ zvýšit pomocí takzvaného pákového efektu. Jak přesně bude páka fungovat, musí eurozóna ještě upřesnit.