Začíná Tsipras couvat? Na další jednání s věřiteli připraví nové návrhy

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Řecko nejspíš nabídne šéfům států eurozóny na dalším jednání nové kompromisní návrhy, prozradil blízký spolupracovník premiéra Tsiprase. Zadluženému státu stále reálněji hrozí vyhlášení platební neschopnosti. Pod tlakem je v současnosti navíc i tamní bankovní sektor, když klienti bank hromadně vybírají hotovost v očekávání státního bankrotu.

„Zkusíme přijít s takovým návrhem, který nás posune blíže řešení,“ prohlásil státní tajemník Alekos Flaburaris. „Na jednání nejdeme s dřívějšími požadavky. Zkoušíme je upravit tak, aby mohly přispět k oboustranně prospěšnému řešení,“ dodal.

Po návratu z Moskvy se Tsipras setká se svým vyjednávacím týmem a možná i telefonicky promluví se šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem, aby se pokusil uvolnit patovou situaci ještě před pondělním mimořádným summitem zástupců eurozóny.

V tuto chvíli není zřejmě, kam až je Tsiprasova vláda ochotna ustoupit. Dosud kategoricky odmítala další krácení důchodů a zvyšování daní.

Zaštiťuje se tím, že svým voličům slíbila konec drastických úspor. I tak představitelé Atén však zůstávají optimisty a věří, že shodu s věřiteli nakonec najdou, píše agentura Reuters, přestože mezi evropskými lídry se spíše šíří skepse.

Do konce června musejí Atény uhradit MMF celkem 1,6 miliardy eur. Řecká vláda přiznává, že bez nových peněz nebude tuto částku schopna zajistit.